Producătorul de energie termică și electrică Bioenergy Suceava, care asigură căldura și apa caldă necesară celor aproximativ 20.000 de suceveni racordați la sistemul centralizat, a dat în judecată Ministerul Apelor și Pădurilor.
Procesul a fost intentat la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru gravele prejudicii produse companiei care gestionează centrala de termoficare a municipiului Suceava ca urmare a faptului că, printr-un ordin de ministru, s-au exclus din definiția biomasei lemnul de foc și resturile de masă lemnoasă rezultate din exploatările forestiere.
Drept urmare, centrala construită în județul cu cele mai mari suprafețe de pădure, printr-o investiție de aproape 90 de milioane de euro, special pentru a funcționa pe biomasă, a ajuns să funcționeze mai mult pe gaz metan în ultimii doi ani, înregistrând mari pierderi.
Acesta este cel de-al doilea proces intentat Ministerului Apelor și Pădurilor de către Bioenergy Suceava. Primul a fost retras după ce predecesorul actualului ministru, Doina Pană, a promis că se va reveni asupra ordinului respectiv, prin care a fost modificată o lege a statului român, în baza căreia s-a demarat la Suceava investiția respectivă.
În mai multe rânduri, atât Bioenergy, cât și Primăria Suceava, în calitate de reprezentant al beneficiarilor serviciilor de termoficare, au solicitat o completare a ordinului 1534 din august 2016 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin introducerea prevederii exprese „pentru societățile care asigură energia termică populației, să utilizeze lemnul de foc și resturi din exploatare, ca biomasă certificabilă”.
Numai că demersurile lor, cât și promisiunile făcute, inclusiv de actualul ministru, Ioan Deneș, nu s-au materializat, încât centrala gândită să funcționeze pe o resursă regenerabilă, pentru a produce energie ieftină și nepoluantă, se confruntă cu lipsa materiei prime, iar calculele de furnizare a energiei termice către consumatori, la cel mai mic preț al gigacaloriei din țară – 116 lei la gardul centralei, nu se mai închid deloc. Cu toate acestea, prețul a fost menținut același, conform contractului asumat cu municipalitatea suceveană, în 2012.