Studenţii suceveni cu rezultate bune la învăţătură şi care s-au implicat în cadrul unor manifestări culturale, artistice, ştiinţifice, sportive sau de voluntariat, organizate de Universitatea din Suceava, pot beneficia, în această vară, de tabere gratuite la munte sau la mare.
Deși nu oferă condiţii de lux, taberele studenţeşti din vacanța de vară au o durată de cinci zile și includ cazare şi masă, suficient pentru studenţii puşi pe distracţie.
Înscrierile pentru un loc în tabără se desfășoară până la data de 22 mai 2018, la secretariatele facultăților.
Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), a menționat că „numărul de locuri alocat în acest an Universității a crescut considerabil, de la 90 în 2017, la 160. Cele 160 de locuri au fost distribuite în funcție de numărul de studenți de la fiecare facultate. Îi așteptăm pe studenți să se înscrie, mai ales cazuri sociale”.
Pentru a beneficia de un loc în tabără, studenții trebuie să învețe la învățământ cu frecvență, masterat sau licență, să fie integraliști și să aibă sub 35 de ani.
În premieră vor putea beneficia de aceste locuri și studenții de la forma de învățământ „cu taxă”. În cazul studenților care sunt cazuri sociale, criteriul de student integralist nu se aplică.
Cazarea studenților se face în unități de cazare clasificate cu cel puțin două stele sau trei margarete, iar masa se va servi pe bază de bonuri valorice de 40 de lei.
Analiza cererilor depuse de studenți se realizează în perioada 5 - 8 iunie, între 25 și 29 iunie urmând să fie afișate rezultatele finale. Primele serii de studenți vor pleca în tabără la mijlocul lunii iulie, iar ultimele, la finele lui august.
Taberele studențești sunt organizate de Ministerul Tineretului și Sportului.
Metodologia completă, calendarul și cererea de înscriere pot fi consultate pe site-ul Universității.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România - ANOSR- este de părere că programul național „Tabere Studențești” reprezintă unul dintre mecanismele folosite pentru a stimula performanța în rândul studenților, dar și pentru creșterea incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate în mediul universitar.
„Locurile în tabără sunt acordate, anual, studenților care au cele mai bune rezultate academice sau rezultate deosebite în activități extracurriculare sau studenților care provin din medii socio-economice dezavantajate și care necesită măsuri suplimentare de susținere în vederea asigurării echității în învățământul superior”. ANOSR atrage totuși atenția asupra duratei prea scurte a unei serii de tabără, asupra prețurilor prea mari practicate de agenții economici care au asigurat masa în tabere, costul meselor depășind bugetul de 40 de lei/zi pentru 3 mese, şi asupra problemelor legate de igienă și condițiile de cazare.