Muzica uşoară a anilor '60-'70 a fost readusă de maestrul Tudor Gheorghe în spectacolul „Rândunici printre lozinci”, care a avut loc vineri, 20 aprilie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în prezenţa unui public numeros, care a umplut până la refuz sala mare de spectacol.
Cu o nouă orchestraţie a dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, alături de o parte dintre membrii Orchestrei „Concertino”din Chişinău, la care s-au alăturat şi instrumentişti de valoare din Craiova şi Iaşi, şi cu o interpretare inedită a maestrului Tudor Gheorghe, spectacolul a fost o încântare pentru spectatori, care i-au aplaudat îndelung pe artişti după fiecare piesă interpretată. Maestrul şi-a dorit ca acest spectacol să aibă două dimensiuni: una nostalgică, pentru cei care cunosc muzica din perioada anilor '60-'70 şi care au ocazia de a o asculta reorchestrată, şi o dimensiune de informare a tinerilor care nu au cunoscut muzica şi poezia acelor vremuri.
Îndrăgostit de poezia şi muzica românească
Ca de fiecare dată, Tudor Gheorghe a creat armonie pe scenă, a recitat poezii cu caracter propagandistic din perioada comunistă, versuri pe care, a spus maestrul, le-a memorat cu dificultate, pentru că nu au logică, dar a scos la lumină şi poezii superbe, pe care le-au scris mari poeţi din aceeaşi perioadă. Spectacolul a debutat cu un motto. Tudor Gheorghe a recitat prima strofă din Glossă: „Vreme trece, vreme vine, / Toate-s vechi şi nouă toate; / Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate; / Nu spera şi nu ai teamă, / Ce e val ca valul trece; / De te-ndeamnă, de te cheamă, /
Tu rămâi la toate rece. /”. Apoi ne-a reamintit, prin vers şi muzică, cu umor, de... cincinal, „care la noi se dorea a fi patru ani şi jumătate”, de planuri cincinale, de planificări, strecurate printre cele mai frumoase cântece (o selecţie) pe care artistul le cunoaşte din acea perioadă, aranjate altfel de Marius Hristescu. Îndrăgostit de poezia şi muzica românească, cu amintiri şi poveşti din acea perioadă, cu nostalgia vremurilor în care vorbele aveau un rost şi cântecele erau frumoase prin mesajul clar pe care-l transmiteau, Tudor Gheorghe s-a folosit de tot ce are mai bun şi a dat naştere unui spectacol de excepţie.
Aplaudaţi minute în şir
Publicul sucevean a fost încântat de darurile muzicale oferite de Tudor Gheorghe şi instrumentiştii care l-au însoţit: piesa „Of, inimioară”, pe care a interpretat-o Luminiţa Dobrescu la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov în anul 1969, sau „Inimă nu fi de piatră”, piesă interpretată de Corina Chiriac la „Cerbul de Aur”în anul 1971, piese care fac parte din tezaurul muzicii uşoare româneşti, alături de cântecul „De-ai fi tu salcie la mal” (Mihaela Mihai), „Lalele, lalele” (Luigi Ionescu), „Ploaia şi noi” (Doina Badea) sau „Tu eşti primăvara mea” (Aurelian Andreescu). Maestrul Tudor Gheorghe nu a omis să amintească şi câţiva mari poeţi ai anilor '60-'70, precum Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Marin Sorescu, Nichita Stănescu etc. La final, publicul s-a ridicat în picioare şi i-a aplaudat pe artişti minute în şir, artişti care au primit şi flori din partea admiratoarelor. Sucevenii care vin în număr foarte mare la spectacolele maestrului Tudor Gheorghe, spectacole complexe, care îmbină armonios poezia şi muzica, au plecat spre case, şi de această dată, mulţumiţi de prestaţia artiştilor, bucuroşi că au primit o nouă porţie de cultură, dar şi cu gândul la viitor. Cu ce i-ar mai putea surprinde maestrul Tudor Gheorghe şi dragul său colaborator, dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu?!