Aproape o mie de locuri de muncă le-au fost oferite sucevenilor în cadrul Bursei Generale a locurilor de muncă, eveniment desfășurat ieri în Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuţi. Faţă de alţi ani se remarcă oferta foarte bogată de locuri de muncă, cel puţin cantitativ. Spunem asta pentru că o analiză atentă arată o concentrare a forţei de muncă pentru ceea ce înseamnă meserii, fie că vorbim de construcţii, servicii sau transporturi. Pentru studii superioare, oferta a vizat în mare parte ingineri și economiști.
De la an la an se observă că angajatorii se plâng din ce în ce mai mult de lipsa unei forţe de muncă constante și de calitate.
Cifrele bursei
Statistic, conform organizatorilor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la bursă, în cele patru locaţii, au participat 132 de angajatori, cu un total de 921 de joburi. Ca participanţi au fost înregistraţi 1.575 de suceveni, din care 836 au fost selectaţi în vederea încadrării. Mai exact, aceștia au fost luaţi în bazele de date ale angajatorilor, pentru o selecţie ulterioară, ceea ce nu înseamnă că vor fi și angajaţi cu toţii.
De remarcat și faptul că s-au realizat 29 de angajări pe loc, câte 11 la Suceava și Fălticeni, 6 la Rădăuţi și una singură la Câmpulung Moldovenesc.
Paradox: avem deficit de forţă de muncă și rată a șomajului ridicată
Mihai Dănuţ Burgheaua, directorul executiv al AJOFM Suceava, a declarat că oferta de locuri de muncă a fost una bogată, care a acoperit domeniile industrie, construcţii, servicii, transporturi, horeca (n.r. acronim pentru industria ospitalităţii: hoteluri, restaurante etc.) și până la industria de vârf din domeniul IT.
Organizatorii sperau să mobilizeze spre angajare și șomerii „captivi”, beneficiarii de venit minim garantat. Paradoxul este că Suceava are o rată a șomajului ridicată, dar și deficit de forţă de muncă în multe sectoare.
„Avem 5,4% rata șomajului, cu mult peste situaţia la nivel naţional, unde se înregistrează o rată de 3,6%. Sperăm ca cei care sunt în șomaj și beneficiari de venit minim garantat să aibă și dorinţa de a ocupa aceste locuri de muncă pe care le oferă angajatorii”, a declarat directorul Mihai Dănuţ Burgheaua.
Același mesaj a fost și pentru tinerii care vor termina în curând o formă de învăţământ.
Directorul AJOFM Suceava le-a transmis acestora să se adreseze instituţiei pentru a-și găsi un loc de muncă, nu să opteze pentru un șomaj derizoriu, de doar 250 de lei pe lună.
Angajator în construcţii despre media de vârstă a muncitorilor: „vorbim de pensii, nu de însurătoare”
După cum aminteam și la începutul materialului, multe firme au venit cu oferte bogate de locuri de muncă. Con Bucovina SA, de exemplu, a avut o ofertă de 27 de joburi, pentru inginer instalaţii construcţii, dulgher, zidar, instalator și muncitor necalificat.
Gavril Moldovicean, director tehnic în cadrul Con Bucovina, a vorbit despre o problemă generală în domeniul construcţiilor.
„La volumul mare de lucrări pe care îl avem forţa de muncă e numărată pe degete, problema e la mai toate meseriile... forţa de muncă este trecută de 50 de ani, toţi vorbim de pensii, nu de însurătoare, băieţii tineri pe care îi formăm rămân cel mult un an și în al doilea an pleacă în străinătate”.
Acesta a precizat că firma a avut cel puţin o sută de muncitori care au plecat în străinătate.
Reprezentantul Con Bucovina a precizat că pentru muncitori salariile sunt de la 1.100 la 2.000 de lei net, plus tichete de masă.
Puţine opţiuni pentru angajatori
Situaţia era la fel și în cazul Bermas Suceava, care căuta muncitori specializaţi.
„Suntem de mult timp în căutare de muncitori specialiști electricieni, automatiști și frigotehniști, foarte greu se mai găsesc, până acum a venit doar un mecanic”, a precizat reprezentanta Bermas.
O altă firmă, Multi Consult Expert SRL, căuta doi economiști.
„Căutăm absolvenţi de contabilitate care doresc să înveţe, suntem o echipă tânără, e destul de greu de găsit forţa de muncă pe care o căutăm, tinerii se cam feresc de răspundere...”, a declarat Mariana Iacoban.
Salariile mici oferite de angajatorii din Suceava contribuie la criza de forţă de muncă
Cei din conducerea AJOFM Suceava încearcă să se plaseze undeva la mijloc între nemulţumirile angajatorilor și ale celor care își caută locuri de muncă. Mai exact, chiar dacă angajatorii au dreptatea lor, și aceștia au o mare parte din vină pentru criza la care s-a ajuns, din cauza salariilor mult prea mici pe care le-au oferit de-a lungul anilor și încă le mai oferă. Din această cauză, în timp, cel puţin tinerii au ajuns să evite din start ofertele firmelor locale.
„Mesajele primite astăzi, de la angajatorii care au selectat candidaţi pentru al doilea interviu, sunt promiţătoare în ceea ce privește acoperirea deficitului de personal, cu menţiunea că, deși s-a acoperit parţial necesarul în structura pe meserii, se menţine deficitul cantitativ de forţă de muncă. Din acest motiv, majoritatea angajatorilor au optat pentru menţinerea ofertelor de la bursă pe lista de locuri vacante gestionată de AJOFM Suceava”, se arată într-un comunicat al instituţiei de ocupare a forţei de muncă.
Rezultatele concrete ale bursei, privind angajările în urma interviurilor, vor fi cunoscute peste o lună de zile.