Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 89 (6799)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Conferinţă

Contribuţia şi importanţa bibliotecilor, evidenţiate la Universitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din seria manifestărilor consacrate României Centenare, iniţiate de Biblioteca Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), pe 20 şi 21 aprilie se desfăşoară cea de-a doua ediţie a simpozionului „Contribuţia bibliotecii la afirmarea diversităţii culturale în spaţiul românesc”, eveniment care a reunit bibliotecari şcolari şi universitari sau din biblioteci publice, din ţară şi din străinătate, pasionaţi de carte, cultură şi dialog.

Programul simpozionului de anul acesta este unul amplu şi se desfăşoară pe parcursul a două zile, incluzând sesiuni de lucrări, excursie de documentare, vernisaje, dar şi programe artistice.

Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc vineri, la USV, în prezenţa organizatorilor, a invitaţilor şi colaboratorilor.

Prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a transmis mesajul bibliotecii academice din Suceava, menţionând că manifestarea este prilejuită de sărbătorirea Zilei bibliotecarului (23 aprilie), care coincide cu Ziua Internaţională a Cărţii şi Ziua drepturilor de autor.

„Unde oare se păstrează mai bine memoria unei naţiuni, dacă nu în bibliotecile ei? Unde oare vin deopotrivă copiii şi tinerii în formare, adulţii pe care nu îi satisface internetul, pentru a se întâlni cu modelele culturale, dacă nu în biblioteca şcolii, cea a universităţii, în biblioteca publică sau, mai rar, în biblioteca instituţiilor de cercetare, a academiilor sau, foarte rar, într-o bibliotecă mănăstirească?”, a arătat Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a mai adăugat că evenimentul evidenţiază că biblioteca trebuie să rămână acel punct de atracţie şi de popas, de frumoasă amintire şi maximă utilitate, fără de care nu putem concepe formarea noilor generaţii.

”Biblioteca constituie unul dintre principalele rezervoare ale memoriei individuale şi colective, locul în care luăm contact cu umanitatea, cu genialitatea şi în care putem practica comuniunea”, a mai transmis Ardeleanu.

Aceasta a mai menţionat că simpozionul de la USV este ”o întâlnire de inimă, ştiinţă şi cultură, sub semnul diversităţii”, o formă de recunoaştere a contribuţiei tuturor celor care, indiferent de zona geografică, de tradiţii, de valori, indiferent de apartenenţa etnică, au pus umărul şi o fac în continuare la clădirea României moderne.

În contextul abordărilor tot mai intense despre România Centenară, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al USV, a dus în discuţie întrebarea dacă „Suntem cu adevărat demni de înaintaşii noştri?”, explicând că ”la drept vorbind avem tendinţa să credem că <Nu suntem>, însă depinde la cine din trecut ne raportăm”.

„Ei au fost oameni ai timpului lor, însă ceea ce ar trebui să facem noi pentru a fi demni de înaintaşii noştri ar fi să identificăm corect care este spiritul timpului nostru şi să fim, la rândul nostru, angajaţi corect în valorile prezentului. Putem fi demni cunoscând înainte de toate ce au făcut ei, cunoscându-i pe ei şi apărând cu aceeaşi credinţă şi forţă valorile acestui timp care pot fi diferite de valorile cu care strămoşii noştri au luptat, valori ale unei umanităţi generoase”, a mai subliniat Diaconu.

Partener al evenimentului este şi Inspectoratul Şcolar Suceava, reprezentat, vineri, de inspectorul adjunct Gabriela Scutaru, aceasta apreciind tema evenimentului ca fiind una generoasă.

„Chiar dacă uneori tindem să înlocuim cartea cu internetul, care ne furnizează de toate pentru toţi, eu cred că nimic nu poate să înlocuiască senzaţia de a ţine o carte în mână, de a răsfoi nişte pagini, de a putea citi şi reciti ceea ce ne place în mod special. Cartea care ne ajută să ne îmbogăţim, care ne ajută să ne dezvoltăm cunoştinţele, care ne deschide orizontul şi ne facem să gândim mai mult, să percepem într-un mod aparte realităţile din jurul nostru”, a mai evidenţiat Gabriela Scutaru.

Elena Manuela David, directoarea Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, co-organizator al simpozionului, a adăugat că biblioteca este un loc de inspiraţie, de creativitate, unde „sunt extrem de multe forţe care susţin, sumează, multiplică, permiţând accesul la ştiinţă”.

„Biblioteca este un centru de greutate în care se concentrează forţa intelectuală şi din care pleacă vibraţii de amplitudini diferite, în funcţie de modul în care apăsăm noi voinţa de a studia”, a arătat David.

 Au transmis mesaje în deschiderea evenimentului şi invitaţi din străinătate, partea a doua a programului fiind rezervată comunicărilor ştiinţifice în plen şi pe secţiuni  (peste 50 de lucrări de specialitate ce reunesc autori din România, Republica Moldova, Ucraina şi Italia).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contribuţia şi importanţa bibliotecilor, evidenţiate la Universitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1924 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Contribuţia şi importanţa bibliotecilor, evidenţiate la Universitatea din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei