Pentru asigurarea consumului intern din producţia autohtonă de tomate, în conformitate cu Regulamentul de Minimis în sectorul agricol, producătorii de tomate în spaţii protejate primesc, începând cu anul 2017, 3.000 de euro în fiecare an, în urma emiterii a două hotărâri de guvern. Pentru anul 2018, regulamentul de subvenţionare este reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 943/20 decembrie 2017, apărută în Monitorul Oficial la data de 4 ianuarie 2018. Conform acestei hotărâri, producătorii agricoli care deţin spaţii protejate (solarii) şi cultivă o suprafaţă minimă de 1.000 de metri pătraţi de tomate, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioada 1 ianuarie - 31 mai sau 1 noiembrie - 27 decembrie a anului în curs beneficiază de un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro. În anul 2017, în judeţul Suceava, în baza Hotărârii de Guvern 39/2017, s-au înregistrat pentru a beneficia de ajutorul de minimis acordat în aceleaşi condiţii 38 de producători agricoli, din care 22 de producători au reuşit să beneficieze de acest sprijin. Având în vedere specificul agricol al judeţului, această cifră reprezintă un început foarte bun pentru primul an. Având exemplul celor care au beneficiat de acest ajutor, conducerea Direcţiei Agricole Suceava speră ca în cursul anului 2018 numărul celor care se înscriu în acest program să-l depăşească pe cel de anul trecut, fiind vorba de un program care îi ajută pe producători. Cu cei 3.000 de euro, producătorii de legume incluşi în program îşi pot îmbunătăţi condiţiile de producţie, tomatele producându-se în două cicluri de-a lungul anului.
Producţii de tomate subvenţionate în mai multe zone ale judeţului
Spre surpriza celor care au implementat programul, fermierii care l-au accesat provin din toate zonele judeţului, inclusiv din zona de munte. Duţu Haralampie, directorul Direcţiei Agricole Suceava, prin intermediul căreia se derulează programul, a remarcat, legat de derularea programului în anul 2017: ”Au apărut astfel plantaţii de tomate în spaţiu protejat la Vatra Moldoviţei şi Moldoviţa, unde sunt producători care au învăţat în străinătate producerea legumelor în spaţii protejate şi lucrează la nivel european, pe vârf de munte. Cantităţile de tomate produse de aceşti producători au fost realizate în ciclul doi de producţie, în perioada 1 noiembrie - 27 decembrie, fiind plantate în solarii la mijlocul verii. De altfel, cei mai mulţi producători au realizat recoltele de tomate în al doilea ciclu de producţie, condiţiile de pornire a recoltelor în primele luni ale anului fiind foarte dificile. Un exemplu a fost şi luna martie a anului 2018, când temperaturile foarte joase şi zăpada abundentă le-au dat bătăi de cap fermierilor înscrişi în primul ciclu de producţie, unii chiar pierzând răsadurile. Fermierii care au îmbrăţişat acest program provin din multe localităţi ale judeţului, precum Adâncata, Baia, Botoşana, Buneşti, Bursuceni, Comăneşti, Cornu Luncii, Dolhasca, Dolheşti, Dumbrăveni, Fălticeni, Frumosu, Hănţeşti, Horodniceni, Iacobeşti, Ipoteşti, Marginea, Moara, Moldoviţa, Oniceni, Pătrăuţi, Preuteşti, Vadu Moldovei şi Vatra Moldoviţei”.
Programul lansat se derulează pe o perioadă de 8 ani de zile. Cei care s-au înscris în 2017 pot beneficia de încă 7 ani de zile de subvenţiile de 3.000 de euro oferite anual prin acest program. Un calcul simplu arată că aceşti fermieri pot încasa 24.000 de euro în aceşti ani, bani cu care se pot dezvolta. Desfacerea în extrasezon a tomatelor se face de cele mai multe ori fără probleme, acestea fiind perioadele anului când oferta de pe piaţă este destul de limitată, spre deosebire de perioada de vârf din timpul verii, când producţiile mari de roşii au o desfacere mai dificilă.
Întreaga acţiune se desfăşoară prin intermediul Direcţiei Agricole Suceava
Fermierii care intenţionează să intre în acest program se pot înscrie la secretariatul instituţiei. În momentul plantării ei trebuie să-i anunţe pe cei de la Direcţia Agricolă, un specialist din instituţie deplasându-se în teren pentru a constata suprafaţa cultivată cu tomate. Când cultura se află pe rod, specialiştii fac o nouă verificare în teren a producţiei de tomate, iar dovada comercializării celor 2.000 de kg de roşii se poate face prin filă din carnetul de comercializare pentru persoanele fizice care au atestate de producător sau cu factură pentru cei care deţin facturier, începând din acest an fiind valabil şi bonul de casă, cu care pot dovedi că au vândut cantitatea de tomate. După ce solicitantul valorifică cantitatea de peste două tone de tomate, se prezintă cu documentele doveditoare la Direcţia Agricolă, face o cerere de plată şi primeşte în scurt timp banii de la Ministerul Agriculturii. Pentru o valorificare mai uşoară a producţiei, conducerea Direcţiei Agricole a încercat, la demararea programului din acest an, să-i convingă pe producători să se organizeze într-o cooperativă a celor care cultivă tomate, acţiune care este acum în curs de desfăşurare.
Culturi cu tomate în curând pe rod, în timpul primului ciclu de producţie
Unul dintre cei care produc tomate în primul ciclu al anului este Mihai Marian, din comuna Dolheşti. În cele trei solarii ale familiei, în suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, au fost plantate răsaduri de roşii după data de 20 martie, după ce seminţele au fost puse în pământ imediat după sărbătorile de iarnă. Munca este organizată în familie, Daniela Marian fiind cea care se ocupă îndeaproape de bunul mers al producţiei. Ea a povestit despre inconvenientele producţiei de tomate în primul ciclu al anului, în timpul căruia vremea capricioasă le-a dat bătăi de cap. Consumurile cu încălzirea solariilor sunt mari, în afară de lemnul folosit pentru menţinerea temperaturii ambientale având nevoie de tunuri de căldură care au protejat plantele de îngheţ. Cu toate aceste cheltuieli ridicate în timpul anotimpului rece, oamenii spun că acest program guvernamental este binevenit, ducând afacerea în zona rentabilă.
Familia Ana şi Florea Pavăl cultivă la Budeni, în oraşul Dolhasca, o suprafaţă protejată de circa 8.000 de metri pătraţi, fiind printre puţinii care se încumetă să producă tomate în această perioadă rece a anului. Florea Pavăl ne povesteşte că munca lor se termină pe 31 decembrie şi începe pe 1 ianuarie, lucrările trebuind făcute în permanenţă la timp. Timpul este nefavorabil în această zonă de nord a ţării, unde frigul se manifestă până târziu, în primăvară. ”Din această cauză costurile sunt enorme, în această perioadă cred că am consumat cel puţin 10 metri cubi de lemn cu încălzirea solariilor. Sunt necesare trei rânduri de folie pentru formarea unui strat protector, în această primăvară, din cauza frigului din martie, fiind folosite şi tunurile de aer cald pe bază de motorină. Această muncă rămâne însă dragostea noastră şi acest program de acordare a subvenţiei ne ajută foarte mult, fiind un ajutor binevenit”, ne-a declarat Florea Pavăl. Din cauza vremii nefavorabile din această primăvară, producătorii cred că ar fi binevenită o prelungire a perioadei de desfacere a produselor, cel puţin până la jumătatea lunii iunie. În acelaşi timp, producătorii autohtoni ar trebui ajutaţi în ceea ce priveşte desfacerea produselor proprii în pieţe, unde ar trebui să aibă un tratament preferenţial.