Silvicultorii suceveni au demarat recent campania de împădurire de primăvară – cea mai mare din an, în cadrul căreia milioane de puieți de arbori sunt plantați pe suprafețe despădurite ori pe pe terenuri degradate.
La fel ca în fiecare an, în cadrul “Lunii plantării arborilor”, pe lângă lucrările de împădurire executate cu forțe proprii, care sunt majoritare, silvicultorii au organizat și numeroase acțiuni de plantare la care sunt invitați să participe voluntari, de la copii de școală până la angajații unor companii, care vor să își petreacă o zi în natură, muncind împreună pentru a lăsa în urmă o viitoare pădure.
O astfel de acțiune educativă a avut loc joi, în cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți, pe o parcelă din cadrul Cantonului silvic Mihoveni. Acolo, sub îndrumarea specialiștilor Direcției Silvice, 35 de copii de la Școala Nr. 4 Suceava, din clasele a VII-a și a VIII-a, au plantat 1000 de puieți de arbori, îmbinând utilul cu plăcutul.
Tot acolo vor veni sâmbătă, să completeze parcela de 2 hectare ce trebuie împădurită, un grup de voluntari de la Assist Software - 75 adulți și 15 copii, precum și 30 copii de la Colegiul Național "Petru Rareș".
Pe acea parcelă de teren de la Mihoveni vor fi plantați în această primăvară 10.000 de puieți de arbori, dar în total, la nivelul întregului ocol silvic, vor fi plantați peste 120.000 de arbori, fiind programate împăduriri integrale pe 23,57 ha și completări pe 3,3 hectare, după cum a precizat șeful OS Pătrăuți, Stelian Chidoveț.
Cu ocazia desfășurării evenimentelor referitoare la ,,Luna plantării arborilor ˮ la nivelul Direcției Silvice Suceava, ocoalele silvice din subordine vor mai organiza astfel de acțiuni, cu începere de la ora 09.00: la Ocolul Silvic Pătrăuți – 21 aprilie, Ocolul Silvic Pojorâta – 21 aprilie, Ocolul Silvic Vama – 21 aprilie, Ocolul Silvic Stulpicani – 24 aprilie, Ocolul Silvic Moldovița – 25 aprilie, Ocolul Silvic Broșteni – 25 aprilie, Ocolul Silvic Dolhasca – 26 aprilie.
„O componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor care implică societatea civilă, pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii”, a menționat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, care a dispus punerea la dispoziția voluntarilor a puieților de arbori din pepinierele proprii, precum și a materialelor necesare pentru lucrările de împădurire, care sunt efectuate sub îndrumarea directă a silvicultorilor.