La Cajvana a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute ediția a VIII-a a Simpozionului Internațional „Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt”. Manifestarea a urmărit atât conservarea valorilor culturale autentice naționale, cât și împărtășirea și cunoașterea valorilor și tradițiilor din diferite zone ale țării, legate de sărbătoarea creștină a Sfintelor Paști, dezvoltarea capacității de a promova obiceiuri și tradiții pascale prin activități meșteșugărești locale apelând la creativitate și potențial artistic, promovarea exemplelor de bune practici educaționale într-o societate în continuă schimbare. Simpozionul a avut mai multe secţiuni, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi. Lucrările simpozionului au fost deschise de directorul coordonator al Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Nicolae Robu.
Concursul de fotbal ”Stejarul bate cupa”
Sala Căminului Cultural din Cajvana, unde s-a desfășurat simpozionul, a fost gătită de sărbătoare, ”îmbrăcată” cu lucrările elevilor din localitate şi nu numai, dedicate sărbătorilor pascale, amenajată cu bun gust de consiliul școlar al elevilor, sub atenta supraveghere a consilierului educativ, profesor pentru învăţământul primar Cristina Tomuţ, şi a responsabilei cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, profesoara Lidia Loredana Seserman. Programele artistice pregătite şi prezentate integrat de elevi şi cadre didactice au fost numeroase şi au atras atenţia publicului până la final. Tot sâmbătă, 14 aprilie, s-a desfășurat și concursul de fotbal ”Stejarul bate cupa”, organizat în cadrul simpozionului internaţional, ediţia a VIII-a. La competiţia sportivă au participat patru echipe de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” din Solca, Şcoala Gimnazială „Simion Tăutu” din Comăneşti, Şcoala Gimnazială din Clit și Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare” Cajvana. Echipele participante, formate din elevi din clasele V-VIII, au fost însoţite de profesorii de educaţie fizică Radu Crețuleac (Solca), Ignat Lucian (Clit - Arbore), Sorin Sofian (Comăneşti), precum și de catedra de educație fizică a școlii gazdă (prof. Andrei Grigorean, prof. Ion Savu, prof. Grigoraș Gurău, prof. Mirela Solcan, prof. Adriana Barbacariu, prof. Dan Negrușer). Locul I a fost obţinut de echipa Liceului Tehnologic “”Cajvana. Participanții au primit diplome, medalii, cupe, mingi precum și tricouri.
Păstrarea şi ducerea mai departe a tradiţiilor şi obiceiurilor populare
Profesoara Lidia Loredana Seserman a completat că simpozionul internaţional organizat la Cajvana a fost „un bun prilej de reafirmare a identităţii. Este demn de remarcat exemplul autorităţilor locale din Cajvana care sprijină păstrarea şi ducerea mai departe a tradiţiilor şi obiceiurilor populare, dar şi cel al cadrelor didactice de la instituţiile de învăţământ din localitate, care au reuşit să organizeze un eveniment cultural de excepţie, din toate punctele de vedere". Evenimentul a fost organizat de Liceul Tehnologic Cajvana, în parteneriat cu mai multe instituții. Directorul Liceului Tehnologic Cajvana, Nicolae Robu, a spus, la final: „Le mulțumesc celor care au urmărit simpozionul nostru și vă felicit pentru această expoziție, pentru reprezentările poetice, pentru momentele cultural-artistice. Mulțumesc tuturor celor care duc cultura suceveană acolo unde îi este locul”.