Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) organizează, în zilele de 20 și 21 aprilie 2018, ediția a II-a a Simpozionului național cu participare internațională „Contribuția bibliotecii la afirmarea diversității culturale în spațiul românesc”.
Potrivit coordonatorului Bibliotecii USV, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, manifestarea este prilejuită de sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții și a drepturilor de autor și a Zilei bibliotecarului (23 aprilie) și se desfășoară în cadrul acțiunilor prin care Universitatea suceveană marchează Anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018).
Programul simpozionului de anul acesta se desfășoară pe parcursul a două zile. Prima zi a simpozionului, 20 aprilie, este dedicată comunicărilor științifice în plen și pe secțiuni (peste 50 de lucrări de specialitate ce reunesc autori valoroși din România, Republica Moldova, Ucraina și Italia). A doua zi, 21 aprilie, este rezervată excursiei de documentare la câteva dintre bibliotecile reprezentative din județul Suceava, deținătoare de fond de cărți de patrimoniu (Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Institutul Naţional „Bucovina” Rădăuți şi Mănăstirea Sucevița).
Programul simpozionului din ziua de 20 aprilie mai include, de la ora 12.30, în holul central corp E al USV, vernisajul expoziției tematice ”Cartea - sursă de cercetare și dezvoltare artistică”, realizată de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, și va fi urmată de vizita la Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
În aceeași zi, în intervalul 15.00-16.00, în Auditorium-ul „Joseph Schmidt”, corp F, se va desfășura un program artistic intitulat „Diversitate etnică și culturală în Bucovina”, susținut de formații ale diferitelor etnii din Bucovina (Ansamblul Kozaciok din Bălcăuți - comunitatea ucraineană, Ansamblul Solonczanka din Solonețu Nou - comunitatea muntenilor polonezi, comunitatea italiană, germană și armeană), dar și de renumita Corală de fete „Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, interpreta Manuela Pohoaţă și Ansamblul folcloric Arcanul al USV, urmând ca de la ora 19.10 să aibă loc concertul susținut de solista Alexandra Fits.
Simpozionul beneficiază de sprijinul sponsorilor: Sindicatul „Univers” al USV, Banca Transilvania și Asociația “Sf. Arh. Gavriil” Suceava.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Suceava, având ca parteneri Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT), Colegiile Naționale „Ștefan cel Mare” Suceava și „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Institutul Naţional „Bucovina” Rădăuți, Mănăstirea Sucevița.