Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava supraveghează opt focare de trichineloză la porc mistreţ, în evoluţie pe tot atâtea fonduri de vânătoare din judeţ.
Directorul executiv al DSVSA, dr. Dan Corneanu, a declarat, ieri, că cele opt focare de trichineloză la porc mistreţ au fost depistate pe fondurile de vânătoare FV 20 Valea Putnei, FV 21 Rarău, FV 69 Râşca, FV 44 Cacica, FV 15 Valea Bistriţei, FV 19 Muncel, FV 28 Demacuşa și FV 14 Orata.
Au fost diagnosticaţi cu trichineloză, prin metoda digestiei artificiale, nouă porci mistreți, potrivit șefului DSV.
Dr. Corneanu a precizat că de la începutul acestui an au fost stinse şase focare de boală, care au fost declarate în cursul anului trecut. El a mai spus că autorităţile sanitar-veterinare au luat măsuri specifice în astfel de cazuri, dispunând confiscarea carcaselor de porc mistreţ şi dirijarea acestora spre incinerare.
Menționăm că trichineloza este o boală produsă de un parazit din genul Trichinella. Contaminarea se produce prin ingestia de carne de porc parazitată, carne de porc mistreț, urs etc., consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve vii închistate de Trichinella spiralis. La capătul traseului prin organismul uman larvele se localizează în musculatură.
Gravitatea bolii la om depinde de numărul larvelor ingerate. S-a constatat că persoanele care au mai puțin de 10 larve/ gramul de mușchi nu prezintă simptome de boală, în timp ce persoanele infectate cu 50-100 larve/gr fac o formă severă de trichineloză. Doza letală pe kg corp în valoare absolută este de 5.800 larve. Așa se explică faptul că într-un focar de trichineloză numai o parte din persoanele care au consumat din aceeași carne infestată fac boala și la acestea apare sub diferite forme clinice.