Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 84 (6794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proces

Firma Bioenergy, dată în judecată de Primăria Suceava pentru recuperarea unor debite restante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bioenergy, societatea care asigură căldură şi apă caldă în casele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat, se confruntă cu un nou proces. De această dată acţiunea în instanţă a fost înaintată de Primăria Suceava, care are de recuperat nu mai puţin de 650.000 de lei.

Sumele provin din neplata procentului de 0,5 din veniturile anuale realizate de Bioenergy, procent stabilit în contractele semnate şi asumate de reprezentanţii firmei cu Primăria Suceava. Mai grav este că acţiunea în instanţă a fost înaintată abia în 2018, în condiţiile în care datoriile sunt aferente anilor 2015 şi 2016. Practic, dacă acţiunea nu ar fi fost demarată acum, intervenea termenul de prescripţie şi datoriile din 2015 nu mai puteau fi recuperate.

Prin actul de chemare în judecată semnat de primarul Ion Lungu, Primăria Suceava are de primit 315.699 de lei pentru anul 2015 şi 334.118 de lei pentru anul 2016. La aceste sume se mai adaugă 12.498 de lei reprezentând majorări de întârziere pentru debitul neachitat.

„În timp ce sumele datorate pentru anii 2015 şi 2016 nu au fost achitate până în momentul prezentei, faţă de debitul aferent anului 2014 facem precizarea că acesta a fost achitat cu depăşirea termenului scadent, respectiv data de 31 mai 2015, motiv pentru care au fost calculate majorări de întârziere în cuantum de 311 lei”, se arată în actul de chemare în judecată.

Interesant este că deşi Primăria Suceava avea de încasat suma de 650.000 de lei de la Bioenergy, la finele anului trecut municipalitatea, prin votul consilierilor locali, a aprobat plata în avans a subvenţiei pentru căldura furnizată populaţiei. Valoarea acestei subvenţii pentru primele 3 luni de iarnă a fost de 4 milioane de lei şi urma să fie achitată de Primăria Suceava către Thermonet, de acolo banii urmând să fie viraţi către Bioenergy, societate care gestionează centrala termică pe biomasă. Din suma aprobată pentru plata subvenţiei Primăria a achitat întreaga sumă.

În municipiul Suceava, aproape jumătate din populaţie este racordată la sistemul centralizat de termoficare – aproximativ 48.000 de persoane, beneficiind de căldură produsă de la noua centrală pe biomasă, de lângă fosta Termica.

 

Datorii şi către alte societăţi, dar şi procese în derulare

În ultima perioadă, Bioenergy pare încolţită din toate părţile, iar acţiunile în instanţă pentru recuperarea diferitor sume de bani par să fi devenit o obişnuinţă. În urmă cu câteva săptămâni, societatea care furnizează căldura în casele sucevenilor a avut conturile blocate, după ce executorul judecătoresc Sarmis Câmpulungeanu a demarat procedurile legale pentru recuperarea sumei de 613.447 de lei, bani pe care Bioenergy îi datora de mai mulţi ani celor de la SC General Construct SA Suceava.

În final, debitul a fost achitat şi procedura de executare silită a fost oprită. Nu este însă finalul relaţiilor tensionate dintre General Construct şi Bioenergy. Între cele două societăţi există un alt proces pe rol prin care firma care a construit noua centrală termică doreşte să primească încă aproximativ 3.000.000 de lei. Restanţele datează încă din 2013, când General Construct a ridicat centrala din lunca râului Suceava şi nu a reuşit nici până astăzi să-şi recupereze toţi banii.

O altă societate care a demarat procedurile de executare silită faţă de Bioenergy este ACET. Pentru apa livrată celor de la Bioenergy s-au acumulat datorii de peste 500.000 de lei, dar între timp ACET a fost de acord cu un plan de reeşalonare a datoriilor.

Datorii au acumulat cei de la Bioenergy şi faţă de Schweighofer, aspect recunoscut de ultima societate într-un comunicat.

„Chiar şi astăzi, la trei ani după ultima livrare, contravaloarea biomasei furnizate nu a fost recuperată în totalitate de Holzindustrie Schweighofer”, se menţiona în respectivul comunicat. Între timp nu a apărut altă informaţie referitor la o eventuală stingere a datoriilor de către Bioenergy către Schweighofer.

 

Cine este Bioenergy

Bioenergy a ajuns pe piaţa din Suceava în toamna anului 2013, când a preluat atribuţiile pe care le avea Termica, fosta societate care furniza apă caldă şi căldură pentru locuitorii racordaţi la sistemul centralizat, ajunsă între timp în faliment.

Proiectul centralei de cogenerare a fost realizat cu o investiție privată de 86 milioane de euro din partea Adrem Invest, care la momentul înfiinţării Bioenergy era unic acţionar. La data semnării contractului, Bioenergy Suceava şi-a luat angajamentul ca pentru următorii cinci ani să producă energie termică la suma de 116 lei/Gcal, perioadă care expiră anul viitor.

În prezent, centrala asigură căldură pentru aproximativ 20.000 de apartamente. Potrivit datelor de pe propriul site, Bioenergy produce anual 270.000 gigacalorii, iar în sistemul energetic naţional livrează anual 167.000 MWh. Din energia furnizată în sistemul naţional Bioenergy încasează subvenţii prin certificate verzi, aceasta fiind una din sursele importante de venit ale societăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firma Bioenergy, dată în judecată de Primăria Suceava pentru recuperarea unor debite restante.
 Vizualizări articol: 2709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Firma Bioenergy, dată în judecată de Primăria Suceava pentru recuperarea unor debite restante3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei