Înainte de vacanţa de Paște, la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldoviţa s-a desfăşurat o nouă activitate din programul proiectului educaţional „Artă şi tradiţii în suflet de copil”, ce se desfăşoară în anul şcolar 2017-2018, între şcolile partenere Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa şi Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc.
La activitate au participat 20 de elevi ai clasei a III-a B, de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa, îndrumaţi de prof. Angelica Varvaroi, şi 14 elevi din clasele V-VIII, de la Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, îndrumaţi de prof. Daniela Scutelnicu, Liliana Bândiul şi Daniela Piticariu.
Dacă în anul şcolar precedent copiii au fost continuatorii frumoaselor tradiţii bucovinene ale sărbătorilor de iarnă, apoi au fost iniţiaţi în taina cusăturilor româneşti, acum a venit rândul obiceiurilor legate de sărbătorile pascale, mai ales oul de Paște.
Elevii au povestit despre tradițiile de Paște și au prezentat câteva simboluri ale acestora - lumânarea de Înviere, pasca, ouăle roşii.
Prof. Angelica Varvaroi a prezentat o categorie specială de ouă pascale purtătoare de simboluri străvechi, împodobite cu ornamente policrome, cunoscute sub denumirea de ouă încondeiate şi ouă închistrite.
Elevul Ilie Chariuc din Moldoviţa a făcut o demonstraţie de încondeiere a ouălor, a prezentat tehnica de lucru şi instrumentele utilizate şi, mai ales, a răspuns cu seriozitate şi a oferit detalii tehnice la întrebările adresate.
Elevii din Câmpulung Moldovenesc au venit cu daruri preţioase: creativitatea şi dorinţa de a-şi împărtăşi cunoştinţele. Ei au adus modele de ouă împodobite, felicitări şi decoraţiuni pascale realizate prin diferite tehnici: tehnica quilling, origami, colaje, utilizarea materialelor reciclabile, astfel partea a doua a activităţii a fost organizată pe ateliere de lucru pentru a da copiilor posibilitatea de a învăţa unii de la alţii.
Evaluarea activităţii s-a realizat prin expunerea obiectelor realizate şi acordarea de diplome şi aplauze. Complementar cu valorificarea potenţialului creativ al elevilor şi întărirea relaţiilor de parteneriat între unităţile şcolare, activitatea „Tradiţia Oului de Paște” a fost încă un pas în dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea şi păstrarea tradiţiilor de Paște din Bucovina.
Coordonatori ai proiectului sunt prof. Angelica Varvaroi (Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa) și prof. Daniela Scutelnicu (Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc).