Începând de astăzi, Direcția Silvică Suceava a dat startul campaniei de împădurire de primăvară, în cadrul căreia vor fi efectuate lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafață totală de peste 1.600 de hectare.
Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări, se vor efectua lucrări de completări curente pe suprafaţă de 191 ha și refaceri de plantații calamitate pe o suprafață de 1 ha.
În total, peste cinci milioane de arbori vor fi plantaţi anul acesta în fondul forestier de stat și privat administrat de silvicultorii suceveni, cea mai mare parte a lor fiind produşi în pepinierele proprii, de unde an de an este furnizat material săditor şi pentru campaniile de împădurire ale altor direcţii silvice din ţară, dar şi pentru regenerarea fondurilor forestiere private din judeţ. Practic, în județul Suceava vor fi făcute cele mai ample lucrări de împădurire din țară, în condițiile în care la nivelul întregii țări, pentru anul acesta se intenționează plantarea a 24,8 milioane de puieți forestieri, de către Regia Națională a Pădurilor.
„Suprafața totală pe care vor fi efectuate lucrări de regenerare a pădurilor, de către Direcția Silvică Suceava, este de 1600 de hectare, din care pe 950 de hectare vor fi efectuate împăduriri integrale, iar pe 650 de hectare lucrări de încurajare a regenerărilor naturale”, a explicat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Cele mai multe lucrări de împădurire sunt programate a fi efectuate în fondul forestier de stat – 1400 de hectare, dar ample lucrări de regenerare a pădurilor vor fi efectuate și în fondul forestier privat administrat de RNP cu contracte.
Astfel, în baza contractelor de administrare încheiate cu alţi deţinători de păduri, Direcţia Silvică Suceava va executa lucrări de regenerare pe o suprafaţă totală de 90 ha. Suprafețele de teren pe care vor fi efectuate cele mai mari lucrări de împăduriri sunt pe raza următoarelor ocoale silvice: Broşteni - 27 ha, Dorna Candrenilor - 19 ha, Pojorata - 14 ha, Iacobeni - 11 ha, Vatra Dornei - 8 ha. Pe alte 20 ha vor fi efectuate lucrări de încurajare a regenerărilor naturale.
Tot în fondul forestier privat administrat de DS Suceava, în anul 2018 se vor executa lucrări de completări pe o suprafață totală de 58 ha.
O altă categorie de lucrări de împădurire sunt cele care vor fi efectuate de silvicultorii suceveni pe suprafețele neregenerate ce aparțin persoanelor fizice, din fondul de conservare constituit conform Legii nr. 46/2008.
În primăvara acestui an, din banii celor care au valorificat masa lemnoasă din pădurile proprii, sunt programate a fi efectuate lucrări de regenerare pe circa 100 hectare.
La această categorie de proprietari de pădure, un rol important îl are Garda Forestieră Suceava, care trebuie să facă demersurile necesare pentru a determina persoanele fizice care dețin suprafețe pe care s-au executat tăieri în anii anteriori să le împădurească, conform prevederilor legale.
În cazul acestora, Direcția Silvică Suceava asigură puieții necesari pentru împăduriri și asistență tehnică pentru împădurirea suprafețelor neregenerate din fond forestier ce aparțin persoanelor fizice care au încheiat contracte de servicii silvice.
750.000 de puieți de arbori, disponibili pentru cei care vor să facă lucrări de împădurire pe terenurile proprii
În campania de împăduriri din primăvara acestui an, necesarul de puieţi de arbori pentru Direcţia Silvică Suceava este de 5 milioane bucăţi, aceștia fiind produşi în cea mai mare parte în pepinierele proprii.
Pe lângă asigurarea necesităților proprii, aproape 750.000 de puieți de arbori sunt disponibili pentru cei care vor să facă lucrări de împădurire: 208.000 brad, 15.000 pin silvestru, 531.000 molid și 2600 plop european.
„Puieții disponibili din speciile menționate pot fi livrați contracost, la prețuri avantajoase, persoanelor fizice și juridice interesate. De asemenea, Direcția Silvică Suceava pune la dispoziție, contracost, prin Pepiniera Silvica Salcea, pentru cei interesați, un număr de 170.000 puieți din specii ornamentale, dintr-o gamă variată de specii, pentru amenajarea spațiilor verzi”, a precizat ing. Strugariu Dorin, șeful Biroului regenerarea și protecția pădurilor.
Din speciile de rășinoase se pot livra contracost puieți de tuia, ienupăr, molid argintiu, chiparos etc., iar din cele de foioase puieți de spiraea, forsythia, iedera, magnolia, liliac, din numeroase varietăți.
Dintre arbustii fructiferi se pot livra puieți de zmeur, mur, goji etc., iar dintre plantele perene (flori) varietăți de crizantemă, garofiță, lavandă, bujor.
Informații suplimentare privind dimensiunile puieților ornamentali și preturile de livrarea a acestora, inclusiv prețurile de livrare gazon, pot fi obținute la Pepiniera Silvică Salcea, tel. 0230/529321 sau 0751/164370.
Acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor
În acţiunile şi manifestările ce vor avea loc în cadrul “Lunii plantării arborilor” se implică atât Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva prin Direcția Silvică Suceava, cât şi societatea civilă.
„Scopul programului este de a reaminti şi sensibiliza omul obişnuit, dar şi factorii de decizie despre rolul pădurii, despre importanţa menţinerii echilibrului ecologic al mediului. O componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru pădure în societatea actuală”, a adăugat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilorîn perioada inclusă în “Luna plantării arborilor” se vor desfăşura o serie de evenimente precum: plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii, concursuri profesionale, sponsorizări cu material forestier pentru plantat.
(11 apr 2018, 20:58:50
Astia 5 milioane sunt doar pe hartie. 5 000 000 000 cam atatea gropi.