Câteva tentative de înşelăciune prin metoda ”accidentul”, produse doar într-o singură zi în judeţ, arată că acest tip de înşelăciune nu a fost abandonat de infractori. De această dată, însă, cei vizaţi de acest mod de operare nu s-au lăsat atât de uşor păcăliţi şi au reuşit să dejoace planurile de înşelăciune puse la cale de diferitele persoane cu care s-au angajat în convorbiri telefonice şi care s-au dat drept fiice, avocaţi sau medic.
Sunată în toiul nopţii, pentru a-i trimite bani nepoatei implicate într-un accident
Într-un prim caz petrecut la Fălticeni, la primele ore ale dimineţii de marţi, o femeie de 80 de ani fost cea care a fost apelată telefonic de o tânără, care s-a recomandat ca fiind nepoata sa. Apelul telefonic, primit în jurul orei 03.35, părea unul disperat, în care nepoata din Anglia a bătrânei îi spunea acesteia că avusese un accident de maşină şi că avea nevoie urgent de 10.000 de euro pentru operaţie. Femeia în vârstă a devenit însă suspicioasă în timpul convorbirii cu pretinsa nepoată şi necunoscuta, simţind că nu reuşise să-i înşele încrederea, a întrerupt convorbirea. Ulterior femeia a sunat-o pe adevărata nepoată, care i-a spus că nu păţise nimic şi totul era în ordine, după care s-a adresat poliţiei care face acum cercetări pentru comiterea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de înşelăciune.
S-a dat drept medic al spitalului de urgenţă şi a cerut bani pentru intervenţii medicale
O nouă tentativă de înşelăciune s-a îndreptat în cursul serii care a urmat, împotriva unei femei de 66 de ani, din municipiul Suceava. Aceasta a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat care s-a recomandat a fi medic al unui spital de urgenţă, apoi i-a spus că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier grav, soldat cu victime omeneşti. Pentru ca femeia accidentată să fie operată, ar fi fost necesară obţinerea unei tije metalice şi a unei cantităţi de sânge pentru efectuarea unei transfuzii, fiind nevoie de 18.000 euro.
În timpul discuţiilor purtate cu necunoscutul, bătrâna i-a spus „medicului” la un moment dat că nu are bani lichizi în casă, moment în care interlocutorul a închis telefonul, întrerupând convorbirea. Femeia a realizat atunci că e posibil să fi fost vorba despre o încercare de înşelăciune şi l-a sunat pe fiul său, care i-a spus că nu fusese implicat în nici un accident, apoi a sunat de urgenţă la 112. Poliţiştii fac cercetări în cadrul unui dosar penal deschis pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de înşelăciune.
- Au realizat că ceva nu e în ordine, ştiind că ginerele era venit în ţară
Două ore mai târziu, o familie din municipiul Vatra Dornei a reuşit să dejoace un plan de înşelăciune pus la cale de câţiva necunoscuţi, prin aceeaşi metodă care a făcut de-a lungul timpului atâtea victime. Cei doi soţi de 65 de ani locuiesc în municipiul Vatra Dornei şi au o fiică care locuieşte în Franţa împreună cu familia, iar în jurul orei 23.20 au primit un apel telefonic. Cea de la capătul firului s-a recomandat ca fiind fiica lor şi le-a povestit că provocase un accident rutier, iar persoana accidentată are nevoie de a fi operată de urgenţă. În continuarea convorbirii a intervenit o persoană de sex masculin, care s-a recomandat ca fiind avocatul din oficiu al fiicei acestora şi le-a solicitat suma de 10.000 de euro pentru operaţia care va urma.
Femeia i-a spus pretinsului avocat că nu are în casă decât 20.000 de lei, acesta replicându-i să-i pregătească, pentru că va veni un mediator la domiciliul lor, pentru a-i ridica. În timpul convorbirii cu bărbatul, femeia de 65 de ani l-a întrebat ceva şi despre ginerele ei şi atunci a realizat că pretinsul avocat nu ştia nimic despre venirea în ţară a rudei femeii. Şi-a dat seama că poate fi vorba de o înşelăciune şi l-a sunat pe ginere, care i-a infirmat acesteia cele povestite de necunoscuţi prin telefon. În acesta caz şi în celelalte două, poliţia face acum cercetări pentru identificarea autorilor tentativelor de înşelăciune şi tragerea lor la răspundere.