Corpul Naţional al Poliţiştilor, organizaţia Suceava, a anunţat că se implică financiar pentru sprijinirea a patru poliţişti de ordine publică de la Fălticeni, care sunt anchetaţi în cadrul unui dosar penal de mai bine de un an de zile şi sunt puşi la dispoziţie de jumătate de an. Prin punerea la dispoziţie cei patru agenţi de ordine publică de la Poliţia municipiului Fălticeni nu îşi mai pot desfăşura munca normală şi pierd şi din venituri, astfel că cei de la Corpul Naţional al Poliţiştilor au achitat sumele necesare pentru asistenţa juridică a celor patru, prin avocaţi aleşi.
Preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor, organizaţia Suceava, Marius Ciotău, a declarat: „Credem că şi poliţiştii merită să fie ajutaţi şi sprijiniţi în astfel de situaţii. Aici nu discutăm de vinovăţia sau nevinovăţia acestora, ci de faptul că un poliţist pus la dispoziţie nu este ajutat de nimeni pentru a trece de momentele grele şi a se putea apăra. Am decis ca de acum încolo să ajutăm financiar, pentru asistenţă juridică, poliţiştii care sunt membrii organizaţiei noastre şi sunt cercetaţi pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, a explicat Marius Ciotău.
Cei patru poliţişti de la Poliţia municipiului Fălticeni au fost puşi sub acuzare de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, sub acuzaţia că nu şi-au făcut treaba la o sesizare privind o faptă de furt, favorizând făptuitorul.
Comisarul Marius Ciotău şi exemplul cazului său
Comisarul Marius Ciotău, care este şeful Secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti, a trecut el însuşi printr-un coşmar timp de doi ani de zile, după ce a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Suceava, în baza unor declaraţii date de suspecţi de furturi, care îl acuzau de contrabandă şi alte infracţiuni. În cele din urmă, Marius Ciotău a obţinut clasare pentru toate acuzaţiile.
În cei doi ani de zile, Marius Ciotău a avut de suportat o imensă presiune psihică, dar şi cheltuieli foarte mari, fără a fi sprijinit în vreun fel. După ce a fost declarat nevinovat, acesta avea să primească ridicola sumă de 800 de lei, în urma cererii pe care a adresat-o conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava. Suma a fost acordată în baza unei grile pentru situaţii de acest gen, care nu permitea acordarea unor sume mai mari.
Ofiţerul speră să nu mai fie şi alţi poliţişti care să treacă prin ce a trecut el, fără vreun sprijin concret de nicăieri.
Corpul Naţional al Poliţiştilor este constituit şi îşi exercită atribuţiile în scopul promovării intereselor profesionale, sociale, culturale şi sportive ale membrilor săi, prevăzute de legislaţia în domeniu, precum şi al apărării drepturilor legitime ale acestora. Corpul este persoană juridică de drept public, este format din organe centrale, departamente şi organizaţii teritoriale, fiind autonom faţă de structurile din care provin membrii săi.