Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava efectuează în această perioadă acţiuni de control intense pe linia siguranţei alimentelor, pe fondul creşterii comerţului şi a consumului din perioada sărbătorilor de Paşti. Au fost constatate şi nereguli în pieţe, restaurante, magazine şi supermarketuri, fiind aplicate avertismente, dar şi amenzi unde au fost nereguli mai grave.
În pieţele agro-alimentare au fost date până acum două amenzi, în valoare de 1.200 de lei, pentru lipsa carnetelor de sănătate şi etichetare necorespunzătoare. La restaurante au fost aplicate trei amenzi, în valoare de 3.200 de lei, pentru etichetare necorespunzătoare, lipsă probe meniul zilei şi lipsa acţiunilor la zi de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie.
În magazine alimentare au fost date trei amenzi, în valoare de 4.600 de lei, pentru lipsă grafice temperatură, depozitare incorectă, lipsa acţiunilor de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie şi comercializare în spaţii neautorizate.
Controale s-au desfăşurat şi la supermarketuri, fiind constatate nereguli legate de documente de provenienţă incomplete, depozitare incorectă şi lipsă termogramă de transport şi fiind aplicate trei sancţiuni, de câte 4.600 de lei fiecare.
Cantităţi importante de peşte confiscat
Doctorul Leon Postolache, directorul executiv adjunct al DSVSA Suceava, a subliniat că s-au făcut controale şi în laboratoare de cofetărie/patiserie, în depozite alimentare, dar şi la pescării. În cadrul controalelor la pescării, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat trei loturi de peşte (în total 178 kg de peşte) fără documente de provenienţă. Conform procedurilor, cantităţile de peşte au fost trimise spre unităţi de incinerare.
Directorul Leon Postolache a subliniat că acţiunile de control continuă pe parcursul întregii săptămâni.
Patru centre de sacrificare a mieilor, aprobate de sanitar-veterinari
El a mai arătat că în judeţ s-au autorizat patru centre de sacrificare a mieilor, la care se asigură supraveghere sanitar-veterinară şi respectarea procedurilor de igienă şi salubritate a carcaselor. Două centre de sacrificare sunt în Suceava, la crescătorii Aurel Donceanu şi Mihai Stoleriu, unul la Vereşti – crescător Ioan Chihaia şi unul la Pătrăuţi – crescător Gheorghe Şuiu.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitar-veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care, în urma controlului sanitar-veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Ca regulă generală, se interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare. În acest sens, un rol important îl au şi cumpărătorii, care trebuie să înţeleagă că nu pot apela la astfel de variante dacă ţin la sănătatea lor.