luni, 2 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 75 (6785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Adunarea Generală ASFOR

Sectorul forestier, 100% românesc, în pragul unei crize profunde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Îngrijorările agenţilor economici referitoare la situaţia actuală a domeniului forestier,  datorată în principal numeroaselor modificări legislative produse anul trecut, au fost expuse la finele săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Sucursalelor Suceava, Baia Mare, Bistriţa şi Cluj a Asociaţiei Forestierilor din România - ASFOR.

Evenimentul, desfăşurat la Centrul de Economie Montană din Vatra Dornei, s-a bucurat de o participare numeroasă atât din partea agenţilor economici membrii ASFOR, cât şi a invitaţilor: Ilie Covrig - Secretar de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, Emanuel Havrici - Deputat, membru în Comisia de Agricultură - Silvicultură, Mihai Găşpărel - inspector şef al Gărzii forestiere Suceava, Sorin Ciobanu - Director al Direcţiei Silvice Suceava, Cătălin Diaconescu - director comercial al Direcţiei Silvice Suceava, Constantin Chirilesc - preşedinte Asociaţia Producătorilor de Mobila - „Mureşul”  şi prof. dr. Radu Rey - Director al Centrului de Economie Montană.

O problemă a sectorului forestier analizată în cursul acestei întruniri este legată de faptul că RNP Romsilva a fost obligată să efectueze un volum ridicat de lucrări de exploatare silvică, peste capacitatea proprie.

Până la modificările legislative de anul trecut, lucrările respective erau efectuate de agenţii economici specializaţi, care asigurau lemnul de lucru pentru industria de prelucrare primară a lemnului, cât şi lemnul de foc pentru populaţie.

 

Sectorul forestier, 100% românesc, riscă să fie distrus

Oameni ai muntelui, lemnari din tată în fiu, forestierii din Ţinutul Mănăstirilor au atras atenţia că „un arbore valoros creşte într-o sută de ani iar dacă ne batem joc de lemn şi-l punem pe foc sau îl lăsăm să putrezească prin pădure - o să ne bată Dumnezeu!”.

„S-a distrus toată industria României, a mai rămas doar sectorul forestier, care este sută la sută românesc şi este păcat să-l distrugem”, au spus forestierii, care au tras un semnal de alarmă în privinţa faptului că se golesc satele de munte, iar cei care pleacă în afara ţării nu se mai întorc.

„Rezolvarea situaţiei se poate face în primul rând prin eliminarea concurenţei neloiale şi reaşezarea atribuţiilor RNP Romsilva”, a afirmat Nicolae Ţucunel – preşedintele ASFOR, care consideră că administrarea şi dezvoltarea fondului forestier proprietate publică va fi făcută mult mai bine de RNP Romsilva doar ca administrator şi mai puţin ca operator economic implicat şi în exploatări forestiere.

„Activităţile de exploatare forestieră şi industrializare a lemnului trebuie desfăşurate de agenţi economici specializaţi, care sunt mai eficienţi în derularea acestor operaţiuni”, a adăugat Nicolae Ţucunel.

Pentru asigurarea necesarului de lemn de foc pentru populaţie şi a lemnului industrial, preşedintele ASFOR propune reanalizarea procentului de recoltare din volumul anual de creştere al fondului forestier. Astfel, respectându-se procentul de recoltare anual care se practică în Europa, masa lemnoasă exploatată va putea creşte în România cu 2 - 3 milioane mc.

„Este momentul unei reconcilieri şi a regăsirii relaţiilor de bună colaborare între furnizorii de masă lemnoasă şi agenţii economici”, a concluzionat preşedintele ASFOR.

Prezent la discuţii, Ilie Covrig – Secretar de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, a spus că analizează ceea ce RNP Romsilva şi ASFOR propun în vederea îmbunătăţirii legislaţiei şi are în vedere să aducă la aceeaşi masă, cu propuneri, şi alte părţi interesate, pentru ca împreună să găsească cele mai bune soluţii.

Deşi multe voci ale agenţilor economici prezenţi în sală afirmau că domeniul forestier se află într-o criză profundă, secretarul de stat consideră că ne aflăm doar într-un blocaj, care trebuie depăşit împreună.

„Această stare de blocaj poate fi soluţionată în timp util, prin ajustări constructive ale Codului Silvic, respectând principiul asigurării cu prioritate a lemnului de foc populaţiei”, a spus şi deputatul Emanuel Havrici, care cunoaşte bine sectorul forestier.

Un punct de vedere avizat a venit şi din partea şefului Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, care a apreciat că situaţia dificilă în care se află atât agenţii economici cât şi administratorii de fond forestier poate fi îmbunătăţită prin modificarea adecvată a legislaţiei. Acesta consideră că o cale de mijloc privind atribuirea masei lemnoase pe picior poate fi soluţia acceptată de toţi.

 

Analiza problemelor din sectorul forestier va fi prezentată premierului României

La Adunarea Generală a Sucursalelor Suceava, Baia Mare, Bistriţa şi Cluj a Asociaţiei Forestierilor din România a fost prezent şi Ciprian Muscă, Consilier al ministrului Apelor şi Pădurilor, care a  răspuns pozitiv invitaţiei de a conduce dezbaterile acestei întâlniri şi a prezentat stadiul documentului de lucru rezultat în urma consultărilor avute în grupurile formate la Vatra Dornei şi Piteşti cu reprezentaţi ai proprietarilor, administratorilor şi operatorilor economici.

Ciprian Muscă a anunţat că într-un timp foarte scurt ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, va prezenta premierului o analiză concretă a problematicii din sectorul forestier, rezultată în urma consultărilor avute cu toţi factorii implicaţi atât de la nivel regional cât şi naţional. Documentul este în curs de finalizare, trecând printr-o ultimă etapă, cu specialiştii din Ministerul Apelor şi Pădurilor. 

El i-a asigurat pe participanţii la discuţii că a reţinut toate propunerile şi problemele ridicate şi le va supune atenţiei grupului de lucru de la Minister, exprimând convingerea că prin unitate, seriozitate şi dialog vor fi găsite soluţiile cele mai bune.

 

Legislaţie foarte aspră, care ar mai trebui simplificată pe alocuri

De la întrunirea forestierilor nu au lipsit nici cei care au în atribuţii să le verifice activitatea de zi cu zi, să vegheze la respectarea prevederilor legale şi chiar să-i sancţioneze, atunci când este cazul - reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava.

Mihai Găşpărel, inspectorul şef al acestei structuri de control, care gestionează şase judeţe din zona Moldovei, a constat că agenţii economici prezenţi, deşi au în faţă prevederi legislative foarte stricte, nu au venit cu plângeri, ceea ce arată că aceştia înţeleg să se conformeze legislaţiei în vigoare, care, chiar dacă este aspră, va conduce într-o măsură din ce în ce mai mare la diminuarea tăierilor ilegale.

Legat de produsele accidentale, şeful Gărzii Forestiere Suceava consideră că trebuie simplificată legislaţia pentru ca arborii doborâţi, rupţi sau infestaţi să poată fi îndepărtaţi cât mai repede din pădure, evitându-se astfel infestarea arborilor sănătoşi.

 

Eliminarea sau reducerea TVA-ului la lemnul de foc, solicitată pentru a rezolva problema încălzirii

Inevitabil, criza lemnului de foc, care s-a acutizat în ultimii ani, a fost unul dintre principalele subiecte abordate la Adunarea Generală ASFOR.

Operatorii economici au spus că au făcut tot posibilul să asigure lemnul de foc necesar populaţiei, din depozitele proprii, unii chiar au făcut investiţii în despicătoare, paletizoare şi instalaţii de brichetat, pentru a asigura populaţiei lemnul de foc, aşa cum îl solicită clientul.

Mai mult aceştia au precizat că asigură şi transportul până la locuinţa clientului, acesta nefiind nevoit să se deplaseze în pădure pentru a-l prelua, sau la Primărie, pentru a depune cereri, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Numai că, din lipsa materiei prime, multe firme au pierdut contracte în judeţele deficitare în pădure, unde asigurarea lemnului de foc chiar este o problemă.

Tocmai de aceea, eliminarea sau reducerea TVA-ului la lemnul de foc este considerată de forestieri ca o primă măsură simplă în a rezolva problema încălzirii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sectorul forestier, 100% românesc, în pragul unei crize profunde.
 Vizualizări articol: 1921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sectorul forestier, 100% românesc, în pragul unei crize profunde5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei