Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au trimis în judecată, la finele săptămânii trecute, şapte inculpaţi, într-unul din marile dosare de trafic de droguri de pe zona Rădăuţi. Este vorba de cei consideraţi capii grupării care a vândut ani de zile etnobotanice şi care sunt acuzaţi că s-au reapucat de afacerile ilegale, imediat ce au ieşit din arest.
Capul de listă în dosar este Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, din Rădăuţi, cel care se află în arest preventiv din ziua în care l-a lovit cu sabia în cap pe unul din cei trei poliţişti care au intrat în forţă în casa sa, în timpul percheziţiilor din dimineaţa zilei de 5 decembrie 2017.
În materialul care urmează vă vom prezenta pentru prima dată cum s-a derulat percheziţia, pas cu pas, urmată de momentul atacului, în varianta stabilită de procurorii DIICOT, cei care au dispus trimiterea în judecată a lui Alexandru Huţuleac.
Procurori: „Duţu” vindea personal droguri de acasă, pe timp de noapte
Procurorii DIICOT au stabilit că după data de 13 august 2016, imediat ce au fost puşi în libertate într-un alt dosar privind traficul de droguri, inculpaţii Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, şi Răzvan Percec, ambii din Rădăuţi, deşi aflaţi sub control judiciar, au iniţiat un nou grup infracţional organizat, specializat în comerţul cu substanţe cu efect psihoactiv.
Activitatea infracţională s-a înteţit spre finele anului 2017 iar procurorii au în dosar multiple episoade privind vânzarea de droguri.
Pe acest fond, locuinţa lui „Duţu” era pusă sub supraveghere, pentru că, susţin procurorii, acesta vindea personal droguri, de la poarta sa, însă doar pe timp de noapte.
Încerca să fie cât mai prudent, semn că bănuia că este supravegheat
Inclusiv în seara zilei de 4 decembrie, dar şi în noaptea de 4 spre 5, la poarta lui Huţuleac s-au prezentat persoane care au cumpărat, susţin procurorii DIICOT, etnobotanice.
Banii şi marfa se schimbau disimulat, cu ocazia strângerii mâinilor, cu foarte multă discreţie. De asemenea, şi toate convorbirile, pe canalele de comunicare folosite între membri grupării, erau disimulate.
Toate acestea sunt indicii certe că Alexandru Huţuleac ştia că este supravegheat de poliţiştii de la Serviciul Antidrog, arată procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Secundele dinaintea atacului
Ajungem şi la momentul percheziţiei. Dimineaţa zilei de 5 decembrie, ora 6.00. Echipa care a acţionat la locuinţa lui Huţuleac a fost formată în total din opt oameni, din care trei poliţişti au pătruns efectiv în casa suspectului.
Toate aceste acţiuni sunt filmate, conform procedurilor, de unul dintre poliţişti.
Procurorii au descris în detaliu, pe secunde, cum poliţiştii au pătruns în curtea casei. Încă din primele secunde, apariţia acestora a fost semnalată de câinii lui Huţuleac, care au început să latre puternic.
Lucrătorii de poliţie au procedat prima dată la efectuarea somaţiei „Deschide Poliţia”! la secunda 43 a filmării, somaţie pe care au repetat-o şi la secundele 55 şi 56.
Ce a strigat Huțuleac de după ușă
În timp ce în uşă erau aplicate deja lovituri de berbece, la secunda 54 a filmării, din interior s-a auzit prima dată vocea lui Alexandru Huţuleac: „Ia mâna, băi!” La secunda 57 a filmării din interiorul locuinţei se aude din nou vocea lui Huţuleac „Cine-i uăi?”.
Cum Alexandru Huţuleac nu a deschis uşa, poliţiştii au spart-o cu dispozitivele berbece. Trei „mascaţi” de la Serviciul de Acţiuni Speciale au intrat în holul neiluminat, moment în care Alexandru Huţuleac a lovit cu sabia, de sus în jos, în poliţistul din mijloc.
Leziune groaznică la cap şi recuperare aproape miraculoasă
Ce a urmat se ştie. Dan Ciprian Sfichi, deşi a ridicat braţul pentru a se apăra, a suferit o leziune înfiorătoare la cap, iar faptul că a scăpat cu viaţă, iar acum se recuperează bine, este aproape o minune, care probabil a ţinut şi de constituţia robustă şi sănătatea bună a poliţistului în vârstă de 35 de ani.
Oricum, acesta s-a aflat în comă, cu prognostic rezervat de supravieţuire, şi încă are probleme de locomoţie, pentru care face exerciţii de recuperare.
Certificatul medico-legal a indicat că Dan Ciprian Sfichi a suferit leziuni care au necesitat 100-110 zile de îngrijiri medicale, cu precizarea că evaluarea definitivă a zilelor de îngrijiri medicale, a infirmităţii sau prejudiciului estetic grav sau permanent, se va face la un an de la agresiune, după epuizarea tuturor mijloacelor terapeutice.
Huţuleac nu părea să se teamă în mod deosebit de cineva
Procurorii au încercat să demonteze cu mai multe argumente apărarea lui Alexandru Huţuleac, care susţine că a crezut că este atacat în casă de rivali care îl ameninţaseră recent şi nu ar fi lovit dacă ştia că este vorba de poliţişti.
Anchetatorii au subliniat că prudenţa acestuia în vânzarea de droguri indică în mod cert că acesta ştia că este supravegheat şi poate fi călcat în orice moment de o nouă percheziţie domiciliară. De asemenea, se remarcă faptul că acesta îşi chema clienţii doar noaptea deoarece intuia că este supravegheat şi ţinea la el doar cantităţi mici de etnobotanice, pe care le vindea imediat, pentru a nu risca să fie găsit cu ele la percheziţii.
Faptul că Huţuleac ieşea din casă singur, pe timp de noapte, în faţa porţii, pentru a se întâlni cu clienţii, arată că acesta nu se temea sub nici o formă de rivali care l-ar fi ameninţat cu moartea, aşa cum susţine el.
Mai mult, fiind de notorietate violenţa sa, nimeni nu ar fi îndrăznit să-l atace în propria locuinţă, subliniază anchetatorii.
Procurorii cred că acesta a avut la dispoziţie timp suficient pentru a-şi da seama că este vorba de o percheziţie
Referitor la susţinerea că nu a avut cum să-şi dea seama că este vorba de poliţişti, este de subliniat că acesta avea posibilitatea de a vedea tot ce se întâmplă în curte de la geamurile casei, iar un bec cu senzor s-a aprins imediat ce prin dreptul lui au trecut cei opt lucrători ai echipei de percheziţie. Mai mult, Huţuleac avea şi pe telefonul mobil imagini de pe opt camere video montate în curte.
De altfel, sunt martori care au relatat că acesta ieşea imediat la geamul de la balconul de la etajul imobilului de unde privea cine îl caută.
Anchetatorii au calculat că în doar 50 de secunde acesta a sărit din patul dormitorului de la etajul casei şi a ajuns la uşă, timp în care a luat şi sabia din suportul aflat pe comoda televizorului din dormitor.
Anchetatorii au calculat că acesta a avut la dispoziţie 20 de secunde, de la prima somaţie, şi respectiv 7 secunde, de la cea de-a doua somaţie, pentru a se conforma şi a deschide uşa în mod paşnic.
Arma atacului şi cum a fost folosită sabia, argumente de acuzare pentru intenţia de a ucide
Procurorii au reţinut în rechizitoriu intenţia de a ucide, după modul în care s-a poziţionat Alexandru Huţuleac în holul neiluminat, modul în care a lovit, cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuţită.
Arma atacului este o sabie tip Katana, numită şi sabie de samurai sau japoneză, cu o formă curbată a tăişului, de greutate redusă, cu o lungime totală de peste 100 de cm, respectiv o lamă ce prezintă o uşoară arcuire pe verticală, cu o lungime de peste 72 de centimetri.
A început să regrete imediat după atac şi să spună că nu a ştiut că era poliţia
Un adevăr este că imediat după momentul loviturii, Alexandru Huţuleac a început să regrete în gura mare ce a făcut şi să-l compătimească pe poliţistul pe care de altfel îl şi cunoştea, repetând obsesiv „nu am ştiut”, „nu am vrut”.
Alexandru Huţuleac a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de ultraj sub forma tentativei de omor calificat, constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane şi loviri sau alte violenţe.
Acesta este acuzat de implicarea în încă un episod violent, alături de inculpatul Răzvan Percec, victimă fiind un locotenent care vindea substanţe interzise dintr-un apartament din Iaşi şi care a primit la un moment dat o corecţie severă pentru că nu a mai vrut să continue. Victima a suferit leziuni care au necesitat 54-55 de zile de îngrijiri medicale, ceea ce spune totul despre violenţele celor doi.