Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 30 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 73 (6783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cooperare

Spitalul de Urgenţă Suceava, în parteneriat cu o clinică din Chişinău pentru investigarea RMN 3T a pacienţilor cu epilepsie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de Epilepsie Nord-Est Carpatic, din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, colaborează cu Centrul German de Diagnostic (CGD) din Chişinău, în vederea explorărilor de mare precizie, prin rezonanţă magnetică nucleară RMN, a leziunilor din creier care provoacă epilepsia. Medicul coordonator al Centrului de Epilepsie din Spitalul de Urgenţă, dr. Anna Miron, a declarat, ieri, că CGD dispune de un aparat de rezonanţă magnetică nucleară cu rezoluţie înaltă, de 3 Tesla, absolut necesar pentru descoperirea şi localizarea precisă a focarelor epileptogene. În România, RMN 3T există doar la Bucureşti. Un argument în plus pentru colaborare este că centrul de diagnostic de la Chişinău are toate soft-urile şi protocoalele specifice pentru epilepsie şi, extrem de important, rezultatele explorărilor sunt recunoscute de celălalt partener al spitalului sucevean, clinica universitară Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum, din Germania. Ieri, au fost la Suceava şeful departamentului RMN-CT, dr. Maria Moldovanu, şi dr. Ștefan Speianu, de la departamentul de marketing al CDG din Chişinău, pentru a pune la punct mai multe detalii ale acestei colaborări.

„Suntem foarte bucuroşi de această triplă colaborare Suceava- Bochum -Chişinău pe neuroimagistică deoarece pacienţii investigaţi pentru stabilirea eligibilităţii pentru chirurgia epilepsiei necesită protocoale specifice de diagnostic imagistic pe care puţine clinici din ţară le pot oferi, precum şi echipamente de rezoluţie înaltă pentru a vedea leziunile epileptogene”, a declarat dr. Anna Miron.

La rândul său, dr. Maria Moldovanu a precizat că CGD are inclusiv echipamentul pentru monitorizarea pacientului sedat în timpul explorării, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi tot personalul necesar, inclusiv medic anestezist pediatru. Masa aparatului RMN 3 T suportă o greutate de 250 kg, aspect important pentru că aparatele RMN uzuale ale spitalelor din România, de 1,5 T, suportă o greutate maximă de 120 kg.

 

Pacienţii cu epilepsie primesc recomandare, nu impunere de explorare la Centrul German de Diagnostic din Chişinău

Costul minim pentru un protocol de epilepsie este de 680 de lei, iar cel al explorării cu sedare şi substanţă de contrast este de 1.000 de lei, la care se adaugă 140 de lei preţul anesteziei. Sedarea este de scurtă durată, doar pe durata investigaţiei, care durează între 15 şi 30 de minute.

”Pentru pacienţii din România ne străduim să ne organizăm în aceeaşi zi, să poată veni dimineaţa şi după-amiază să se întoarcă acasă. Rezultatele sunt transmise online, avem conexiune cu clinica din Germania unde am făcut noi specializarea, cu clinica din Bochum şi aici. Programarea se face cu două, trei zile înainte, dar avem şi sloturi de urgenţă”, a precizat dr. Moldovanu.

Dr. Anna Miron a subliniat că pacienţilor care se adresează Centrului de Epilepsie din Spitalul de Urgenţă Suceava şi au nevoie de această investigaţie, li se recomandă să o efectueze la CGD, dar nu li se impune pentru că explorarea este plătită de aceştia. Gratuite sunt doar serviciile medicale de care beneficiază pacienţii români internaţi în centrul din Spitalul de Urgenţă Suceava; cele primite la Bochum şi la Chişinău sunt contra cost.

Dr. Miron a mai spus că, în cazul pacienţilor români care au fost declaraţi eligibili pentru chirurgia epilepsiei şi au fost operaţi la clinica universitară din Bochum, „colegii din Germania au ales să repete investigaţia RMN, când aceasta a fost făcută la alte spitale, dar în cazul celor de la CGD nu au fost necesare investigaţii în plus. Investigaţia imagistică la CGD a fost precisă şi interpretată cu mare acurateţe”. 

Dr. Miron şi dr. Speianu vor reveni la Spitalul de Urgenţă Suceava în data de 7 iunie, la workshopul de epileptologie care va fi organizat aici şi la care vor participa şi epileptologi-neurochirurgi de la  clinica universitară Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum.

Menţionăm că distanţa Suceava – Chişinău, pe la Costeşti, este de 311 km.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă Suceava, în parteneriat cu o clinică din Chişinău pentru investigarea RMN 3T a pacienţilor cu epilepsie.
 Vizualizări articol: 2246 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul de Urgenţă Suceava, în parteneriat cu o clinică din Chişinău pentru investigarea RMN 3T a pacienţilor cu epilepsie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei