Împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara a fost marcată, marţi seara, la Muzeul de Istorie din Suceava prin semnarea de acorduri de colaborare între judeţul Suceava şi raionul Soroca din Republica Moldova şi între judeţul Suceava şi judeţul Alba.
Preşedintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, a declarat că raionul Soroca şi judeţul Suceava vor coopera în domeniul educaţiei, sănătăţii şi turismului, anunţând colaborări în ceea ce priveşte Cetatea de la Soroca şi Cetatea din Suceava, Programul Ștefanian, dar şi o colaborare strânsă cu Muzeul Bucovinei.
„Pentru noi, sorocenii, este o onoare să fim astăzi aici şi să fim primul raion care se înfrăţeşte cu Suceava”, a declarat Ghenadie Muntean, oferindu-i preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, un bust al domnitorului Ștefan cel Mare, „în semn de onoare şi respect”.
Vicepreşedintele CJ Alba, Dumitru Fulea, a afirmat că aduce la Suceava „salutul din cealaltă capitală a României, de la Alba Iulia”.
„Sunt încântat să mă aflu astăzi în Cetatea de Scaun a Sucevei din două motive: în primul rând pentru semnarea acordului de cooperare între cele două judeţe, Alba şi Suceava, două judeţe reprezentative pentru zonele istorice din care fac parte şi, bineînţeles, două judeţe, Alba şi Suceava, care şi-au pus amprenta pe istoria României Mari. Sunt încântat să mă aflu astăzi şi să mă bucur împreună cu preşedintele Flutur şi preşedintele de la Soroca de cei 100 de ani care se împlinesc de când Sfatul Țării din Basarabia a hotărât să se unească cu patria mamă”, a spus Fulea.
Răspunsul lui Flutur pentru cei doi oaspeţi a fost că ”Ștefan cel Mare uneşte” şi că această înfrăţire are „valoare istorică şi emoţională: Basarabia - Cetatea lui Ștefan - Soroca, Bucovina - Cetatea de Scaun - Cetatea Alba Iulia”. „Cele trei provincii care s-au unit cu ţara acum 100 de ani astăzi semnează înfrăţiri şi colaborări. Este un arc peste timp, un arc peste Carpaţi şi peste Prut. Să dea Dumnezeu să ne întâlnim mai des pentru că avem această obligaţie pentru ceea ce au făcut înaintaşii noştri acum 100 de ani”, a spus Flutur.