Iniţiativa Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava de suplimentare, cu ajutorul administraţiilor locale, a numărului de radare cu care să acţioneze în trafic face paşi repezi spre concretizare. După ce Primăria comunei Dumbrăveni a achiziţionat un radar pistol care este deja funcţional şi folosit intens de poliţişti pe DN 29, care leagă Suceava de Botoşani, şi Primăria Fălticeni a finalizat procedura de achiziţie a unui radar pistol. De asemenea, în şedinţa de Consiliu Local de la Suceava de astăzi va fi introdus un proiect de rectificare bugetară pentru achiziţia a două radare pistol, pentru municipiul Suceava şi localităţile limitrofe.
Radarul pistol de la Fălticeni a costat 74.000 de lei
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, ne-a declarat că radarul pistol achiziţionat a costat 74.000 de lei, cu toate omologările şi autorizările necesare. Radarul a fost achiziţionat prin licitaţie în sistemul electronic naţional. „Atât achiziţia acestuia, cât şi cedarea în comodat către poliţie au fost votate în unanimitate de toţi consilierii locali, indiferent de culoarea politică”, a arătat primarul Coman.
Radarul urmează a ajunge la Biroul Rutier al Poliţiei Fălticeni de luna viitoare. Pe 4 aprilie, va fi organizată o instruire privind folosirea acestuia de către poliţişti.
Unde va fi folosit noul radar pistol
Acest radar va fi folosit pe drumurile judeţene şi naţionale din zona Fălticeni, una în care densitatea de accidente este foarte mare. Radarul va acoperi o porţiune importantă a E 85, până la limita cu judeţul Iaşi, dar şi DN 2E Fălticeni-Cornu Luncii-Păltinoasa, un drum de calitate bună, unde se circulă cu viteze foarte mari, pe care au avut loc foarte multe accidente grave din cauza vitezei.
Primarul Cătălin Coman a subliniat că o condiţie este ca radarul să acţioneze şi pe străzi din Fălticeni, în special la ieşirile din municipiu. El a dat ca exemplu strada Sucevei, pe care se circulă adesea cu viteze cu mult peste cea admisă în localitate.
Dacă radarul de la Fălticeni este deja achiziţionat, la Suceava astăzi urmează a se propune rectificarea de buget pentru achiziţia acestora.
Câte radare acţionează în judeţ
Poliţia Rutieră a acţionat până acum cu 12 maşini cu radare, plus un radar pistol al Poliţiei Române. Acestei „flote” i s-a adăugat radarul de la Dumbrăveni. Celor două radare pistol deja funcţionale li se va adăuga cel de la Fălticeni, probabil în maximum două săptămâni.
Avantajele radarului pistol
Aceste radare cu laser, tip pistol, sunt cele mai performante aparate de măsurare a vitezei, cu o rază de acţiune de peste 1.200 de metri. Marele avantaj este că aparatul „pistol” nu trebuie montat pe o maşină, astfel că este foarte uşor de folosit şi de mutat dintr-un loc în altul. Există o propunere legislativă pentru ca aceste radare pistol să nu poată fi folosite decât în imediata apropiere a unei maşini de poliţie, maximum 5 metri. Important de precizat este că deocamdată această prevedere nu este încă intrată în vigoare.
Conducerea IPJ Suceava a solicitat la începutul acestui an primăriilor din Suceava şi Fălticeni să achiziţioneze fiecare câte două radare pistol de ultimă generaţie, în baza unor analize privind riscul de accidente. Conform actualelor prevederi legale, primăriile îşi pot recupera banii daţi pe aparatele radar din amenzi.