Luni a avut loc la Vicovu de Sus deschiderea oficială a companiei Octa, o prelansare a firmei care va deschide în mod oficial linia de producţie în prima săptămână de după Paşte. Profilul noii companii va fi fabricarea uşilor de garaj şi a uşilor industriale de dimensiuni mari.
Producţia va începe în acest an doar pentru uşi de garaj, într-o etapă în care se vor produce uşi rezidenţiale pentru garaje. Este vorba despre uşi acţionate automat cu telecomandă sau acţionate manual, mergând până la acţionarea automată a uşii folosind comanda de pe telefonul mobil.
O cooperare comercială s-a transformat într-o investiţie în linie de producţie
Cel care a pus bazele acestei noi companii are 24 de ani şi se numeşte Constantin Bujdei, fiind absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, secţia Automatizări şi Informatică Aplicată, care urmează să susţină lucrarea de licenţă în această vară. Atracţia pentru business a moştenit-o din familie, mai precis de la tatăl său, Mihai Bujdei, care conduce o companie de producere a uşilor şi ferestrelor din pvc, folosind profilul Salamander. De-a lungul anilor, această companie, la cererea clienţilor, a comercializat şi uşi de garaj, pe care le achiziţiona de la o firmă olandeză, care livrează produse de cea mai bună calitate pe piaţa europeană. Aşa s-a ajuns la o colaborare fructuoasă cu compania Condoor din Olanda, condusă de doi asociaţi, Jaap Kwant şi Kase Jaan.
Cooperarea dintre cele două firme a dus la crearea unei relaţii apropiate între reprezentanţii companiilor, iar în timpul unei vizite făcute de Jaap Kwant în Bucovina, Constantin Bujdei le-a asigurat buna comunicare reprezentanţilor celor două firme, prin îndeplinirea rolului de traducător. Contactul tânărului cu omul de afaceri olandez a adus primele idei de colaborare, Jaap Kwant fiind plăcut impresionat de pasiunea lui Constantin pentru afaceri de producţie.
Fabrica de uşi olandeză, un exemplu de tenacitate şi pasiune
Curiozitatea lui Constantin legată de modul în care Jaap a intrat în afaceri i-a adus în faţă o poveste de viaţă rar întâlnită în mediul de afaceri românesc. Suferind de o formă de dislexie, o dizabilitate în cazul lui de a nu putea face calcul matematic, Jaap a fost tratat în mod special de către părinţii lui. Fiind pasionat de sistemul industrial, a ajuns, după alte meserii practicate în acest domeniu, să lucreze într-o secţie în care se confecţionau şi montau uşi de garaj. După ce compania respectivă a fost preluată de nişte englezi, Jaap şi colegul său de muncă le-au propus noilor patroni soluţii de îmbunătăţire a producţiei de uşi de garaj, şi aşa au început dezvoltarea personală în acest domeniu.
Debutul firmei celor doi olandezi a avut loc în 1997 şi de atunci implicarea celor doi şi modul în care îşi conduc afacerile au dus la dezvoltarea într-un timp foarte scurt a companiei Condoor. După ce au deschis linia de producţie pentru uşi, au deschis o fabrică pentru componente, unde îşi produc toate părţile componente necesare producţiei de uşi, ajungând astăzi un distribuitor foarte cunoscut în toată Europa. Produc astăzi aproximativ 1.000 de uşi pe săptămână, distribuind uşi şi componente pentru acestea.
Tentat de producţia de uşi după ce le văzuse expuse în firma tatălui său şi fascinat de această poveste de succes a celui care le produce, Constantin Bujdei s-a arătat interesat să pornească la drum într-o astfel de afacere. Dorinţa lui a fost imediat îmbrăţişată de Jaap Kwant, care l-a invitat în Olanda pentru a învăţa tot ce e legat de producerea acestor uşi şi l-a încurajat să-şi deschidă apoi propria afacere pe acest profil în România.
După anii de ucenicie a urmat deschiderea oficială a companiei
Aventura cunoaşterii a început în 2015, când Constantin a stat pentru prima dată 2 luni de zile în Olanda, în zona Zewollde, şi a învăţat toate fazele de lucru care privesc confecţionarea uşilor. A lucrat cot la cot cu angajaţii, a trecut prin perioade dificile, a învăţat fazele de la debitarea primară a materialului până la ultimele faze ale produsului finit. A observat o abordare a problemelor tehnice de profunzime şi multă pasiune depusă în munca lor, pasiune de care a fost contaminat în ceea ce vrea să facă în continuare.
După ce câteva luni din ultimii ani le-a petrecut în atelierele de confecţionat uşi ale companiei olandeze, Constantin a achiziţionat câteva maşini manuale de prelucrat, pe care conducerea firmei le înlocuise cu altele de ultimă generaţie, şi s-a hotărât să se apuce de treabă. Maşini de debitat panouri, de tăiat fier, mese pentru găurire şi maşini de ştanţat au ajuns astfel în atelierul ridicat la Vicov, în apropierea halelor de producţie ale tatălui său, unde noua companie sub denumirea de Octa îşi va începe producţia începând cu mijlocul lunii aprilie. Urmează achiziţia materiei prime, o investiţie mare pe care tânăra companie o face în această perioadă, şi una dintre cele mai importante investiţii, cea în forţă de muncă calificată.
Ceea ce-şi propune Constantin este să producă deocamdată maximum 30 de uşi de garaj lunar, concentrându-se în primul rând pe calitate. Luni seara, zeci de oameni de afaceri din zona Vicov au vrut să fie alături de Constantin Bujdei la lansarea oficială a companiei Octa, care îşi va începe producţia în cadrul Atelierului de Uşi de Garaj. Alături de el s-a aflat familia, inclusiv tatăl său, omul de afaceri Mihai Bujdei, care l-a susţinut şi încurajat pe cel care vrea cu tot dinadinsul să producă în România, lăsând deoparte tentaţia unui job bine plătit în vestul Europei.