Majoritatea pacienţilor care au avut nevoie de îngrijiri paliative în nou înfiinţata secţie de profil a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au fost oameni tineri, cu o medie de vârstă de 45 de ani. Cel mai tânăr pacient a fost în vârstă de 28 de ani, victima unui accident rutier, transferat din secţia Neurochirurgie. Tânărul a fost hrănit, i s-au tratat escarele de pe corp și luni a fost externat cu starea îmbunătăţită și staţionară.
Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că în secţia care a devenit funcţională în urmă cu patru săptămâni, la 1 martie a.c., au primit servicii paliative, până ieri, 39 de pacienţi ai spitalului.
Dintre aceștia, 26 aveau diagnostice de cancer. Rîmbu a arătat că 17 pacienţi au fost transferaţi din secţia de Oncologie, patru de la Gastroenterologie, unul de la Chirurgie Toracică, doi de la Neurochirurgie, trei de la Pneumoftiziologie, doi din secţia Nefrologie, un pacient cu demenţă, caz social, de la Psihiatrie, doi de la ORL, doi de la Boli Infecţioase, dintre care unul prin ATI, un pacient a fost transferat din secţia de Medicină Internă, doi de la Neurologie şi câte un pacient din secţiile de Geriatrie şi Cardiologie. Pentru pacientul transferat de la Psihiatrie spitalul se străduiește să îi găsească un loc într-un centru de îngrijiri.
Managerul a spus că nouă dintre pacienţi au sfârșit în secţie, cu supraveghere medicală și asistenţă religioasă, la dorinţa familiei, iar 11 au fost externaţi în stare staţionară. Ieri, erau ocupate 20 din cele 25 de paturi de la Îngrijiri Paliative, iar cinci pacienţi din spital aveau „programări în aşteptare”.
Vasile Rîmbu a subliniat că, atunci când îngrijirile curative nu mai dau rezultate, este nevoie de îngrijiri paliative „pentru a asigura creşterea calităţii vieţii, atât a pacientului aflat în dificultate, cât şi a familiei acestuia”. În ceea ce privește cheltuielile pentru funcţionarea secţiei şi pentru asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative, managerul a precizat că acestea sunt suportate de spital, până la încheierea noului contract de furnizare de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Cine poate beneficia de îngrijiri paliative
La momentul inaugurării secţiei de Îngrijiri paliative la spitalul din Suceava, în legislaţia existentă nici măcar nu era prevăzută posibilitatea ca spitalele de urgenţă să ofere astfel de servicii în cadrul unei secţii. Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 253/2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 5 martie 2018.
În regulament sunt prevăzute categoriile de pacienţi care pot beneficia de îngrijiri paliative: pacienţii de toate vârstele, adulţi sau copii cu boli cronice progresive, cu suferinţă generată de simptome necontrolate și/sau probleme psiho-emoţionale și/sau sociale și/sau spirituale și/sau grad ridicat de dependenţă, precum și familiile acestora, pe toată perioada de îngrijire, inclusiv în perioada de doliu.
Potrivit aceluiaşi regulament, pacienţii adulţi care pot beneficia de îngrijiri paliative specializate sunt pacienţii cu boli oncologice, cu boli cardiovasculare, pacienţii cu scleroză laterală amiotrofică, dacă prezintă progresie rapidă a bolii în ultimele 12 luni, pacienţii cu demenţă în ultimul stadiu, pacienţii cu scleroză multiplă, dacă prezintă handicap nutriţional critic, pacienţii cu Boala Parkinson, dacă prezintă handicap nutriţional critic, pacienţii cu boli pulmonare, pacienţii cu accident vascular cerebral şi comă.
Beneficiari de îngrijiri paliative sunt și copiii cu boli care fac improbabilă supravieţuirea până la vârsta de adult.
Menţionăm că fiica unuia dintre pacienţi, stabilită de mulţi ani în străinătate, declara, recent, că a fost extrem de plăcut surprinsă de dotarea, calitatea serviciilor și a atitudinii personalului, având numai cuvinte de laudă la adresa acestei secţii.
Reamintim că valoarea totală a investiţiei în secţia de Îngrijiri paliative a fost de 1,25 de milioane de euro.