Vineri, 30 martie 2018, este ultima zi în care se mai poate obţine bonificaţia de 10% la plata taxelor şi impozitele locale pentru acest an, dar şi ultima zi în care nu se percep penalităţi pentru sumele datorate pentru primele luni ale anului.
După această dată, pentru sumele restante, datorate pentru primul trimestru al anului, se vor percepe penalităţi de întârziere de 0,01% pentru fiecare zi de întârziereşi se calculează începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţăşi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Aşa se face că zilnic, de vreo două săptămâni, ghişeele Primăriei Suceava sunt asaltate de zeci şi zeci de persoane fizice, dar şi juridice, care vor să se achite de obligaţiile fiscale pe anul în curs, scăpând de grija lor, dar şi beneficiind de reducerea de 10%.
Taxele şi impozitele locale pentru care se acordă reduceri
Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care îşi achită până la 31 martie impozitul pentru întregul an, pentru clădiri şi terenuri, beneficiază de o reducere de 10% din suma datorată.
Tot 10% este bonificaţia care se acordă şi la plata integrală a impozitului datorat pentru mijloacele de transport cu tracţiune mecanică şi pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone. Reducerea se aplică atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.
Pentru taxa de salubrizare, care este de 9 lei/lună, de persoană, adică 108 lei pe an, nu se aplică nici o reducere la plata anticipată.
Reducerea de 10% se acordă pentru sumele mai mari de 50 de lei, dar, din păcate, nu mai este vizibilă pe chitanţa obţinută.
Taxele şi impozitele locale pentru care se scot mai mulţi bani din buzunare
Conform deciziei de Consiliu Local din data de 28 noiembrie 2017, taxele şi impozitele locale sunt mai mari, în medie ponderată, cu 19,16%, dar la anumite taxe şi impozite, precum cele pe apartamente, creşterea este undeva la 25%.
Impozitele pentru cei care îşi desfăşoară activităţile economice în apartamente (ex. cabinete medicale, notari, magazine) sunt mai mult decât duble faţă de cât plăteau până acum, când achitau aceleaşi taxe ca un cetăţean care locuieşte în bloc.
O taxă care nu s-a majorat acum, ci la jumătatea anului trecut, dar la care diferenţa este resimţită puternic acum de majoritatea contribuabililor, este cea de salubrizare. De la 5 lei/persoană/lună, taxa a crescut la 9 lei/persoană/lună. De exemplu, pentru o familie de două persoane, taxa de salubrizare anuală este de 216 lei, în vreme ce la patru persoane – 432 de lei, bani la care nu se aplică nici o reducere pentru plata anticipată.
Creşterea taxelor şi impozitelor se resimte şi la agenţii economici care deţin clădiri nerezidenţiale, în cazul acestora cota de impozitare fiind de 1,8% din valoarea impozabilă a imobilului, comparativ cu 1,5%, cât era anul trecut.
Modalităţile de plată a taxelor şi impozitelor locale
Taxele şi impozitele locale se pot plăti direct la ghişeele municipalităţii, între orele 08.00-14.00, cu „bani gheaţă” sau cu cardul, online – conform unei proceduri descrise pe site-ul primăriei şi pe www.ghiseul.ro, sau prin virament bancar, în conturile municipalităţii, deschise la Trezorerie.