42 de medici veterinari de liberă practică din Suceava, în frunte cu doctorul Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava, au participat, ieri, la protestul din fața Autorității Naționale Sanitar Veterinare din București. La protestul din Piața Presei Libere au participat în total în jur de 1.200 de veterinari din toată țara.
Medicii de liberă practică au foarte multe nemulțumiri și spun că, pe lângă scăderea numărului de animale, sunt băgați în faliment și de politicile Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Medicii de liberă practică sunt foarte nemulțumiți pentru că tarifele pentru prestațiile lor nu au mai fost modificate din decembrie 2013, astfel că au rămas la valori foarte mici. O altă problemă este legată de o ordonanță de urgență a Guvernului României prin care se intenționează schimbareaarticolului de lege care prevede că medicul veterinar are exclusivitate în gestionarea şi manipularea medicamentului de uz veterinar.
„Medicul veterinar a studiat timp de şase ani pentru ca medicamentul să fie folosit corespunzător, să nu ajungă în alimente şi să fie pusă în pericol siguranţa consumatorului”, a avertizat Petrea Dulgheru.
El a acuzat că în spatele acestor încercări de modificare a regimului de comerţ al medicamentelor de uz veterinar sunt interesele comerciale a două mari lanţuri de farmacii, care vor să distrugă medicina veterinară
Discuții dure și amenințări cu greva generală
O delegație a protestatarilor a fost primită de cei doi vicepreședinți ai ANSVSA.
„ A fost o discuție foarte dură, le-am explicat că suntem în faliment, cu tarifele de acum nu putem nici măcar să ne plătim dările la stat. Le-am cerut o actualizare a tarifelor, iar singura promisiune pe care am obținut-o a fost că se va pune în discuție elaborarea unui proiect pentru actualizarea tarifelor”, a declarat Petrea Dulgheru, în urma discuțiilor de ieri.
Cât despre problema liberalizării pieței medicamentelor de uz veterinar, Dulgheru a subliniat că se cere doar respectarea unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care precizează clar că medicul veterinar este singurul care trebuie să gestioneze medicația de uz veterinar.
În cazul în care revendicările nu vor fi luate în seamă, medicii veterinari de liberă practică amenință cu greva generală.
Dulgheru: medicii de liberă practică ajung să iasă la pensie cu o indemnizaţie de asistat social
Petrea Dulgheru a arătat, într-o conferință de presă susținută la Suceava anterior protestului, că „în ultimii patru ani de zile, în Suceava putem vorbi de o scădere cu aproximativ 50% a numărului de bovine. Tot în acest interval, din 2013 încoace, toate prețurile și tarifele au crescut, însă la noi, la medicii veterinari de liberă practică, manopera este plătită la nivelul lunii decembrie 2013”
„O circumscripţie sanitar-veterinară trebuie să aibă minim doi angajaţi, pentru a se asigura permanenţa, iar în actualele condiţii activitatea nu mai are cum fi rentabilă. Nu mai putem face angajări cu jumătate de normă, iar medicii de liberă practică ajung să iasă la pensie cu o indemnizaţie de asistat social”, a mai punctat Dulgheru.
În cea mai critică situație sunt medicii din comunele în care mai sunt doar câteva sute de bovine.
Președintele CMV Suceava a declarat că pentru a rezista economic, o circumscripţie ar trebui să aibă minim o mie de bovine, măcar două mii de oi şi 50 de cai. Din păcate, multe nu mai au atâtea animale.