Două fotografii cu un cerb mort sub un arbore şi având una din ramurile coarnelor tăiată, cel mai probabil cu un fierăstrău, au devenit subiect de intensă controversă între reprezentanţii Asociaţiei Wild Bucovina şi Romsilva. Cei care reprezintă ONG-ul amintit au susţinut că este vorba de unul şi acelaşi animal pe care angajaţii de la Ocolul Silvic Breaza l-au filmat acum câteva zile în timp ce alerga în curtea unui sătean din Colacu, comuna Fundu Moldovei, alături de un cal.
La vremea respectivă, silvicultorii au spus că cerbul a alergat câteva minute alături de cal, după care a reuşit să fugă în pădure. În schimb, cei de la Wild Bucovina au afirmat că cerbul nu a ajuns prea departe şi a fost braconat la câţiva paşi de scenele filmate. În sprijinul acestor afirmaţii au fost postate două fotografii cu animalul mort, dar şi o schiţă cu cele două locuri: cea în care cerbul alerga alături de cal şi cea în care cerbul era mort.
Ulterior, reprezentanţii ONG-ului au revenit asupra acestei acuzaţii şi au precizat că vor veni cu un punct de vedere după finalizarea anchetei pe care o derulează poliţiştii.
„Este extrem de grav dacă organizaţia respectivă deţine informaţii sau dovezi despre un act de braconaj şi nu a sesizat organele de cercetare penală”
Romsilva a reacţionat imediat la aceste acuzaţii, pe care le consideră lipsite de temei, şi crede că reprezentanţii Wild Bucovina ar trebui să se documenteze mai serios înainte de a veni cu astfel de dezinformări.
„Este regretabil că o organizaţie lansează acuzaţii pe baza unor speculaţii, susţinând că Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva nu ar prezenta adevărul referitor la un film video postat pe reţelele de socializare. Colegii noştri de la Ocolul Silvic Breaza, Direcţia Silvică Suceava, au surprins un exemplar de cerb în curtea unei persoane fizice, ulterior au monitorizat eliberarea acestuia până când cerbul respectiv a reintrat în pădure. În fondurile cinegetice din zonă sunt zeci de exemplare de cerb, afirmaţiile organizaţiei respective că exact acel exemplar de cerb ar fi fost braconat sunt speculaţii. Este extrem de grav dacă organizaţia respectivă deţine informaţii sau dovezi despre un act de braconaj şi nu a sesizat organele de cercetare penală. Direcţia Silvică Suceava nu a fost sesizată despre un caz de braconaj în zona respectivă. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva depune eforturi considerabile pentru monitorizarea faunei şi prevenirea şi eliminarea actelor de braconaj, prin patrule, înlăturarea dispozitivelor montate de braconieri, acţiuni de prindere a acestora şi sesizarea organelor de cercetare penală. De asemenea, este regretabil că o organizaţie alege să câştige audienţă prezentând unele informaţii pe baza unor speculaţii. Dacă persoane au cunoştinţă despre un caz de braconaj, sunt rugate să sesizeze de urgenţă organele de cercetare penală pentru a efectua cercetări şi gestionarul fondului cinegetic respectiv”, se arată în comunicatul celor de la Romsilva.
Din primele date, se pare că animalul surprins în fotografii mort sub greutatea unui arbore nu ar fi acelaşi cu cel filmat de silvicultorii de la Breaza, iar cazul ar fi unul mai vechi, din luna februarie a acestui an.
Cert este că Poliţia a deschis o anchetă, ocazie cu care se va stabili dacă este vorba de unul şi acelaşi cerb sau dacă sunt aspecte total diferite. De asemenea, se încearcă depistarea persoanei care a braconat cerbul, acţiune care se înscrie la capitolul infracţiune.