Primăria Cornu Luncii va construi o poartă în formă de arc de triumf pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Primarul comunei, Gheorghe Fron, a declarat că noua poartă va fi amplasată pe DN 2E şi ar urma să fie inaugurată anul acesta, în data de 6 noiembrie. Fron a precizat că această dată a fost aleasă pentru inaugurare având în vedere că pe 6 noiembrie 1918 Armata Română eliberatoare a trecut prin Cornu Luncii.
Gheorghe Fron a precizat că poarta în formă de arc de triumf va avea o înălţime de 10 metri şi o deschidere de 15 metri. Noua construcţie va fi amplasată pe DN 2E, exact în locul unde a fost fosta graniţă, în dreptul şcolii şi al Muzeului Unirii din Cornu Luncii. Gheorghe Fron a precizat că proiectul noii porţi a fost finalizat, iar în Consiliul Local a fost aprobată alocare sumelor necesare ridicării acestei construcţii. El a subliniat că pe una dintre faţadele porţii va fi scris mesajul „Bine aţi venit în Bucovina”, iar pe cealaltă va scrie „Drum Bun”. Pe laterale vor fi inscripţionate stemele comunei Cornu Luncii şi a judeţului Suceava, precum şi motive tradiţionale din Bucovina, iar pe timp de noapte poarta va fi luminată în culorile tricolorului.
„Am ţinut ca această poartă să fie instalată exact în locul unde a fost graniţa. Poarta va fi în apropierea şcolii şi poate a singurului Muzeu al Unirii din judeţul Suceava. Este o locaţie pe care vrem să o punem mai mult în valoare, prin organizarea de diverse evenimente şi festivităţi”, a declarat primarul din Cornu Luncii.
Pe de altă parte, Gheorghe Fron a explicat că pe 6 noiembrie 1918, Armata Română a intrat prin vama din Cornu Luncii, localnicii întâmpinând-o cu flori, după care în aceeaşi zi a ajuns la Gura Humorului. Fron a mai adăugat că a doua zi, pe 7 noiembrie, Armata Română s-a îmbarcat într-un tren de unde a plecat spre Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi mai departe în Cernăuţi, unde a ajuns pe 11 noiembrie.
Gheorghe Fron a spus că în Anul Centenar intenţionează să reconstituite aceste momente istorice, pentru a urmări exact traseul Armatei Române, de la Cornu Luncii şi până la Cernăuţi şi Vatra Dornei.