Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 67 (6777)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Holzindustrie Schweighofer

Planul de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România este implementat cu succes

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Holzindustrie Schweighofer (HS) a implementat, la începutul anului 2017, un plan de acţiune complex pentru a combate tăierile ilegale şi pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Potrivit unui comunicat de presă, compania a investit un milion de euro în consolidarea securităţii lanţului său de aprovizionare. Un pilon important al acestui plan de acţiune este sistemul Timflow, un sistem unic de urmărire prin GPS, care monitorizează traseele camioanelor cu buşteni de la punctul de încărcare până la poarta fabricilor. Aceste măsuri depăşesc cu mult cerinţele legale şi reglementările în vigoare din România.

La un an de la implementare, compania face public bilanţul acestor măsuri. La capitolul transparenţă, trebuie precizat că HS monitorizează prin GPS, de la 1 aprilie 2017, toate camioanele care livrează buşteni la fabricile companiei. În acest scop, 800 de camioane de la 500 de firme de transport au fost echipate cu sistemul Timflow. Holzindustrie Schweighofer este singura companie din România care face publice datele transporturilor de buşteni, disponibile pe https://www.timflow.com/. În primele 11 luni de la implementare, 280 de utilizatori înregistraţi pe portalul Timflow au accesat datele transporturilor de 5.200 de ori.

Firma menţine o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte livrările de buştean din surse incerte şi reacţionează prompt în astfel de cazuri. În conformitate cu acest principiu, compania a delistat până în prezent în jur de o sută de furnizori, fie temporar, fie permanent, din motive de nerespectare a politicii de achiziţie a HS. Pentru un lanţ de aprovizionare sustenabil şi responsabil în România, care respectă toate standardele FSC®, Holzindustrie Schweighofer plăteşte furnizorilor un bonus pentru buştenii certificaţi FSC. Compania a plătit – din 2012 până în prezent – o sumă totală de 1,4 milioane de euro (dintre care 350.000 de euro în 2017).

Pe 5 martie 2018, ONG-ul Agent Green a publicat un studiu despre performanţa companiilor internaţionale de prelucrare a lemnului care operează în România. Holzindustrie Schweighofer a fost menţionată drept singura dintre cele 11 companii analizate care a îndeplinit cu brio toate criteriile evaluate. În efortul de a maximiza transparenţa, compania a organizat în cursul anului trecut patru consultări publice care au implicat 600 de participanţi. În 2017, aproximativ 80 de jurnalişti români şi internaţionali au vizitat fabricile HS, iar compania a organizat zece zile de porţi deschise la care au participat atât presa locală şi centrală, cât şi presa internaţională.

 

Acţiuni de plantare

Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în susţinerea proiectului de reîmpădurire a terenurilor forestiere cu dificultăţi de regenerare Pădurea de Mâine. Acesta este un proiect multianual dezvoltat de Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAP) şi Universitatea ,,Ştefan cel Mare" Suceava, cu sprijinul HS. Scopul proiectului este să planteze un milion de puieţi până în 2024. Proiectul a atras până acum trei sute de voluntari, iar la prima plantare, din Poieni-Solca, de pe 11 noiembrie 2017, au fost plantaţi 21.000 de puieţi pe 4,7 ha. Şase noi acţiuni de plantare sunt programate pentru această primăvară, când urmează să fie plantaţi aproximativ 142.600 de puieţi pe 34,9 ha.

Holzindustrie Schweighofer lucrează constant la îmbunătăţirea măsurilor şi a procedurilor sale. În prezent, compania testează un proiect pilot pentru trasabilitatea buştenilor, în care aceştia sunt identificaţi utilizând etichete cu coduri de bare. Toate informaţiile relevante despre fiecare buştean (dimensiune, specie, calitate, date furnizor, origine, date GPS) sunt stocate într-o bază de date şi pot fi preluate cu un dispozitiv special de scanare sau pur şi simplu cu un telefon mobil modern. Testarea proiectului pilot are loc la depozitul de colectare a materiei prime al Holzindustrie Schweighofer din Leordina, judeţul Maramureş.

Dan Bănacu, director general HS, a declarat: „Acest proiect pilot demonstrează că suntem pionieri când vine vorba de securitatea lanţului de aprovizionare, printr-un sistem uşor de urmărit". Holzindustrie Schweighofer va furniza actualizări privind progresul proiectului pilot în cursul primei jumătăţi a anului.

 

Firma exportă produse în peste 70 de ţări

Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de energie din surse regenerabile şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn şi o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Planul de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România este implementat cu succes.
 Vizualizări articol: 1467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Planul de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România este implementat cu succes0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei