Zăpada acumulată pe acoperişurile clădirilor poate reprezenta un pericol pentru trecători, dar şi pentru maşinile parcate la bază, mai ales acum, când, odată cu creşterea temperaturilor şi în bătaia soarelui, începe să se topească.
Un exemplu în acest sens este păţania unei tinere din Câmpulung Moldovenesc, care, în cursul zilei de ieri, a lăsat maşina parcată la baza Policlinicii, într-o zonă unde sunt parcate şi alte autovehicule.
Numai că de această dată locaţia aleasă nu s-a dovedit a fi deloc sigură, o porţiune mare de zăpadă desprinzându-se de pe acoperişul clădirii şi prăbuşindu-se exact pe maşina ei.
„Am parcat ca de obicei în spatele Policlinicii, în zona folosită pentru parcarea autoturismelor. Nu era nici un fel de avertisment referitor la pericol de cădere a zăpezii, nici un fel de atenţionare, deşi pe acolo circulă şi mulţi trecători. Zăpada căzută mi-a distrus luneta maşinii şi a afectat cupola şi parbrizul”, a spus Cristina, tânăra care şi-a văzut maşina avariată de zăpada căzută de pe clădire.
Responsabili pentru pagubele produse sunt, de cele mai multe ori, proprietarii imobilelor, care ar trebui să cureţe acoperişurile de zăpadă şi ţurţuri, însă, din diverse motive, nu efectuează această operaţiune.
Cum proprietara maşinii avariate nu are decât asigurare standard, costurile de reparare a pagubelor produse nu sunt incluse.
Astfel de riscuri, precum pagubele provocate de greutatea stratului de zăpadă sau căderile de corpuri pe vehicule, fac parte din acoperirea standard oferită de asiguratorii români prin poliţele CASCO.
Pe de altă parte şi proprietarii imobilelor se pot asigura pentru astfel de situaţii, prin poliţa facultativă de locuinţă, care oferă posibilitatea acoperirii răspunderii civile, în anumite condiţii şi limite valorice.