Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României au anulat interceptările realizate în dosarul procurorilor DNA, Serviciul Teritorial Suceava, care îi vizează pe prim-procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, şi pe şeful Serviciului Anticorupţie Botoşani, Bogdan Buliga. Magistraţii de la Înalta Curte au anulat, în Cameră preliminară, 27 de interceptări efectuate de anchetatori şi au dispus excluderea lor din probatoriu, precum şi a proceselor-verbale de redare a acestor convorbiri. Totodată, instanţa a cerut procurorului de caz ca în termen de cinci zile să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.
DNA trebuie să comunice aşadar dacă merge în continuare pe dosarul trimis în instanţă, fapt care pare însă destul de greu de crezut. Asta mai ales că, cel puţin în cazul acuzaţiilor faţă de şeful DGA Botoşani, mare parte din probatoriu se baza pe interceptări.
Colegii de la Monitorul de Botoşani au arătat că dacă procurorii DNA Suceava vor cere restituirea dosarului, Raluca Stăncescu ar putea reveni în funcţie, suspendarea operând doar în situaţia în care magistratul este trimis în judecată ori arestat.
Raluca Stăncescu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA - Serviciul teritorial Suceava la începutul lui octombrie 2017 sub acuzaţiile de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese, în boxa acuzaţilor fiind trimişi şi amicul ei, Cătălin Stavără, precum şi doi poliţişti, unul din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani şi celălalt din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pe motiv că aceştia ar fi ajutat-o sau i-ar fi promis susţinere în demersuri.
Dosarul trebuia să se judece la Curtea de Apel Suceava, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de strămutare şi a dispus judecarea cauzei la Curtea de Apel Târgu Mureş.
Acuzaţiile, pe scurt, din acest dosar
Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu un apropiat al acesteia, Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.
Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără.
Potrivit procurorilor DNA, şeful DGB Botoşani, Bogdan Buliga, ar fi făcut afirmaţii neadevărate când a fost audiat ca martor în acest dosar.