David Corneliu Turturean, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, continuă să uimească şi în acest an prin performanțele sale şcolare.
După ce anul trecut a bifat o reuşită cu adevărat remarcabilă prin calificarea la un număr record de olimpiade, şi anume şase, şi în acest an David a „recidivat” şi a reuşit calificarea la patru olimpiade naționale.
Prin multă muncă, dublată de conştiinciozitate, ştefanistul a dovedit că se pot obţine rezultate excepționale, simultan, la mai multe materii, astfel adăugând în palmaresul său deja impresionant calificări la Naționalele de Astronomie şi Astrofizică, Informatică, Chimie şi Fizică. Iar calificările nu au fost întâmplătoare, iar acest fapt este confirmat de locul I pe care s-a poziționat la toate cele patru olimpiade județene ale disciplinelor deja menționate.
Ca urmare a suplimentării cu 10% a locurilor pentru Olimpiada Naţională de Matematică, de către Ministerul Educaţiei, David ar putea figura şi pe lista elevilor calificaţi la această competiţie, el având punctajul necesar. Răspunsul oficial cu privire la calificarea sa şi în lotul judeţean de matematică urmează să-l primească cât de curând.
„Mă bucură mult calificarea la fizică, pentru acolo am depus o muncă mai intensă, m-am pregătit mai mult. Dar oricum, sunt mândru de toate rezultatele şi sper să am un parcurs frumos la competițiile la care voi participa”, a mărturisit David.
Olimpiadele naționale sunt programate pentru finele lunii martie şi începutul lunii aprilie, însă pentru că datele de susținere a probelor de la Chimie şi Fizică sunt consecutive, David a ales să participe la competiția de fizică, în detrimentul celei de chimie.
„Învăț de când mă trezesc până seara târziu”
Reuşitele elevului vin la pachet şi cu o serie de îndatoriri şi sacrificii, David mărturisind că pentru concursurile la care urmează să participe se pregăteşte de dimineață, de când se trezeşte, până seara târziu.
În prezent, se dedică exclusiv studiului pentru olimpiadele şcolare, lăsând cursurile şcolare pe plan secund. De asemenea, vacanța de Paşte sau de primăvară se suprapune aproape integral cu perioada de desfăşurare a concursurilor, astfel că odihna, deşi binemeritată, încă nu face parte din programul imediat al adolescentului.
La finele lunii martie, va participa la Olimpiada Națională de Informatică, de la Constanța, competiție în cadrul căreia va susține două probe practice. La această disciplină, David este pregătit de prof. Raluca Costineanu.
După Informatică va urma Naționala de Fizică, de la începutul lunii aprilie, de la Breaza, județul Prahova, ce constă într-o probă teoretică şi una practică, fiecare având o durată de trei ore.
După susținerea acestora, se va desfăşura selecția pentru lotul lărgit pentru Internaționala de Fizică, ce constă într-o probă de cinci ore, cu un înalt nivel de dificultate. La fizică elevul este pregătit de prof. Sorin Golda.
Este deja calificat la două olimpiade internaționale din domeniul astronomiei şi astrofizicii
Prima olimpiada la care David a participat în acest an a fost cea de Astronomie şi astrofizică, faza națională desfăşurându-se la Gura Humorului, în luna februarie, la masa competițională fiind prezenți aproape 140 de elevi din 29 de județe ale țării. Davidşi-a adjudecat premiul al III-lea şi medalie de aur.
De asemenea, în urma probelor de departajare, adolescentul s-a calificat atât la Olimpiada Internațională de Astronomie din Italia, cât şi la Olimpiada Internațională de Astronomie şi Astrofizică, din China, de la finele anului, mult mai mare ca număr de participanți şi dificultate.
Pentru aceste competiții, elevul este pregătit de profesorul Sorin Golda, la fizică, urmând şi cursurile cercului de astronomie şi astrofizică, susținute de prof. dr. Petru Crăciun, la Palatul Copiilor Suceava.