Garda Forestieră Suceava, a cărei activitate principală este cea de prevenire și sancționare a faptelor de infracționalitate silvică, a efectuat peste 100 de controale de la începutul lunii martie.
Având în vedere stratul de zăpadă existent în mare parte din județul Suceava, s-au efectuat două inspecții de fond și şase controale de exploatare forestieră, prin care s-a constatat tăierea ilegală a peste 32 mc masă lemnoasă, cu o valoare de peste 13.600 de lei. Pentru sancționarea vinovaților pentru tăierea arborilor s-a depus la instituțiile abilitate o sesizare penală pentru un prejudiciu de peste 5.000 lei.
„Pentru a preveni punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal, s-au efectuat controale la peste 40 de operatori economici. Aceste controale au avut atât rolul de a constata abaterile de la legislație, cât și de a-i informa pe cei care lucrează în domeniu despre prevederile legale și despre necesitatea de a urmări permanent trasabilitatea lemnului. La operatori economici s-au efectuat 25 de controale privind respectarea legislației silvice și 29 de acțiuni pentru instituirea unui cadru organizatoric care să permită urmărirea continuă a provenienței și circulației materialului lemnos. Pe lângă aceste acțiuni s-au efectuat și 36 de verificări cu privire la îndeplinirea condițiilor necesare pentru ca operatorii economici să poată exploata masă lemnoasă și două verificări la producătorii de mobilă. Aceste verificări trebuie să controleze accesul în condiții de concurență loială al operatorilor pe piața lemnului. Pentru neregulile în domeniu constatate la o firmă de exploatare forestieră, s-a propus retragerea atestatului de exploatare”, a precizat șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
La controalele efectuate s-au aplicat 38 de amenzi, cu o valoare de 146.000 lei. În multe cazuri, pentru faptele contravenționale constatate s-au aplicat avertismente, au fost instruiți cei verificați referitor la prevederile legii și s-au dat termene în care să se remedieze abaterile constatate. S-au confiscat fizic și valoric 2649 mc material lemnos, cu o valoare estimată la peste 1.600 mii lei. Dacă la transportul materialelor lemnoase au fost aplicate sancțiuni mai ales pentru transportul unei cantități mai mari de lemn decât cea din documente, la operatorii economici s-au constatat numeroase abateri de la normele care trebuie să prevină „albirea” lemnului primit la negru: stocuri fizice de material lemnos mai mari decât cele scriptice sau emiterea codurilor unice din alte locații.
Cele mai multe abateri s-au constatat în zona Vama, Mălini și Râșca. Controalele vor continua, cu accent pe identificarea sursei lemnului pus pe piață în mod ilegal.