Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, participă, în perioada 22-23 martie a.c., la Bruxelles, în Belgia, la evenimentele EDEN 2018 în cadrul cărora municipiul Suceava va primi diploma „Destinaţie Europeană de Excelenţă” în turism. Evenimentele sunt organizate de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenorial şi IMM-uri şi Agenţia de finanţare a Comisiei Europene pentru IMM-uri.
În prima zi a evenimentelor, Flutur va fi prezent la Ceremonia de acordare a premiilor EDEN, organizată în cadrul unei gale, pentru a premia 18 destinaţii de excelenţă pentru turismul cultural.
La această gală, Gheorghe Flutur va primi trofeul EDEN 2017 Winner, pentru primul loc obţinut prin proiectul depus de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică. Flutur a precizat că în urma depunerii acestui proiect, municipiul Suceava a fost desemnat „Destinaţie Europeană de Excelenţă” pentru turismul cultural tangibil.
În a doua zi a evenimentelor, pe 23 martie, şeful administraţiei judeţene va fi prezent la a douăsprezecea întâlnire a reţelei EDEN, la care participă reprezentanţi ai destinaţiilor EDEN, câştigători şi cei clasaţi pe locul al doilea, coordonatorii proiectelor naţionale şi ambasadori ai acestei reţele. Gheorghe Flutur a arătat că în cadrul acestei întâlniri, câştigătorii premiilor EDEM vor semna „Declaraţia de la Bruxelles”.
Flutur a explicat că proiectul EDEN „Destinaţii Europene de Excelenţă” a fost lansat în anul 2006, de către Comisia Europeană, având ca obiective creşterea vizibilităţii destinaţiilor, creşterea conştientizării asupra diversităţii şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, dezvoltarea turismului durabil, precum şi crearea unei reţele între destinaţii.
Flutur a amintit de principalele investiţii realizate în Suceava pentru dezvoltarea turismului
Gheorghe Flutur a spus că în cadrul acestui program şi concurs, comuna Cârlibaba a obţinut locul al II-lea în anul 2012, la categoria turism rural, iar Şaru Dornei s-a clasat pe locul IV, în 2013, la categoria „turism accesibil”. El a arătat că anul trecut, municipiul Suceava a obţinut primul loc şi titlul de „Destinaţie Europeană de Excelenţă”, pe următoarele locuri clasându-se Ţara Chioarului, Sighetu Marmaţiei, Colinele Transilvaniei şi Şcheii Braşovului.
„Criteriile avute în vedere în cadrul jurizării s-au referit la investiţii realizate în Suceava în infrastructura specifică şi în reabilitarea obiectivelor culturale, moştenirea culturală”, a explicat Flutur. El a amintit că, în ultimii ani, în Suceava au fost realizate investiţii importante, cum ar fi modernizarea Aeroportului ”Ştefan cel Mare”, principală poartă de intrare în Bucovina, reabilitarea şi modernizarea Muzeului Bucovinei, reabilitarea şi modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, reabilitarea lăcaşurilor religioase Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica Mirăuţi, Biserica „Sf. Înviere”, Mănăstirea Zamca, Biserica ”Turnu Roşu”, dar şi dezvoltarea infrastructurii specifice de turism. Preşedintele CJ Suceava a arătat că la acestea se adaugă şi dezvoltarea Universităţii ”Ştefan cel Mare” şi recunoaşterea meritelor acesteia „ca principal catalizator” al formării profesionale din zonă. Flutur a mai precizat că, în acelaşi timp, Suceava este una dintre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale României, „cu un destin istoric şi cultural de excepţie”.