Poliţiştii suceveni desfăşoară în toată luna martie activităţi de educaţie juridică în şcolile sucevene. Acţiunea constă în întâlniri cu elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal în vederea promovării culturii juridice şi a dobândirii de către minori a unor informaţii de bază privind răspunderea juridică.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul poliţiei judeţene, a explicat că în cazul elevilor de şcoală primară se va insista pe cunoştinţele minime de siguranţă rutieră, în timp ce cei mai mari vor afla că pot fi traşi la răspundere pentru faptele lor.
Conform Codului Penal, doar minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, în timp ce minorul care are între 14 şi 16 ani răspunde penal, dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. Odată cu împlinirea vârstei de 16 ani, tânărul răspunde deja penal în întregime.
„Tinerii trebuie să fie responsabili cu privire la tot ceea ce săvârşesc şi să conştientizeze că nu părinţii vor fi cei care răspund în faţa legii pentru faptele lor, ci ei înşişi”, a subliniat comisarul Epureanu.
Măsurile educative privative de libertate pentru minori sunt internarea într-un centru educativ (pe o durată de la 1 la 3 ani) şi internarea într-un centru de detenţie (pe o durată de la 2 la 5 ani sau de la 5 la 15 ani), în funcţie de gravitatea faptei.
În cadrul acestei campanii, o activitate deosebită a fost desfăşurată la Şcoala ,,I.G. Sbiera” din comuna Horodnic de Jos. Timp de o săptămână agentul de poliţie George Ursu, în colaborare cu directorul unităţii de învăţământ, prof. Gheorghiţă Jecalo, şi consilierul educativ prof. Vasile Tătar, a desfăşurat activităţi de informare la care au participat toţi elevii şcolii.