De obicei, urșii ies din hibernare când vremea se încălzește, pentru a avea acces la hrana necesară pentru hrănirea organismului secat de resurse, după lungul somn de iarnă.
Numai că schimbările climatice au dat peste cap și programul acestora, iar în locul primăverii mult așteptate, cei care s-au trezit au dat tot de iarnă.
Un set de fotografii cu doi urși din pădurile Sucevei, recent ieșiți din hibernare, au devenit foarte populare pe internet, după ce au fost postate pe pagina oficială de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Acestea au deja aproape 1000 de like-uri și 300 de distribuiri, numai pe pagina RNP.
Fotografii excepționale cu cei doi urși (unul tânăr și unul adult) au fost realizate de cunoscutul fotograf Silviu Matei, Ambasador SRS (Societatea Română de Sălbăticie) în păduri de stat administrate de Direcția Silvică Suceava.
Conform estimărilor specialiștilor din cadrul instituției, numărul urșilor din pădurile de stat din Suceava este undeva la 190 de exemplare, dar alții își au teritoriul și în păduri private, aflate în administrarea altor structuri silvice.
De altfel, cea mai mare populație de urși din Europa se află în România – ultimele estimări indicând prezența a peste 6.500 de exemplare.
Mai mult, pădurile noastre găzduiesc peste 40% din populația de urși a întregii Europe, în țări precum Germania și Austria nefiind nici măcar un urs în libertate.
Ursul (Ursus arctos arctos) este un animal omnivor din familia Ursidae care are habitatul în pădurile din lanțul carpatic. Hrana sa este vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte. Toamna, urșii se hrănesc intensiv pentru a acumula grăsime, necesară somnului de iarnă, când se retrag într-un adăpost care să-i ferească de ploi, viscol și îngheț. Când vremea se încălzește, urșii ies din somnul de iarnă.
Ursul brun este cea mai mare și rezistentă specie de urs - poate ajunge la o greutate de 1.000 de kg și poate trăi în jur de 30 de ani în sălbăticie și 50 de ani în captivitate.
Urșii sunt animale foarte inteligente, au capacitate de navigare mult superioară omului, o memorie excelentă și pot folosi unelte în diferite contexte, de la joacă la vânat.
Ursul este onorat de multe civilizații ale lumii, fiind considerat un simbol al forței, al puterii și al dragostei.