Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 64 (6774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Matematică guvernamentală

„Marea majorare” a salariilor medicilor păstrează constante sau reduce veniturile în anumite specialități

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anunțată ca „foarte consistentă”, majorarea salariilor medicilor, de la 1 martie a.c., nu doar că nu le va aduce acestora foarte mulți bani în plus în buzunar, dar în anumite specialități primele calcule arată că veniturile nete chiar vor scădea. Anestezia -Terapia Intensivă, Unitatea de Primiri Urgențe, Pneumologia, Anatomia Patologică și Medicina Legală par să fie în această situație.

Deocamdată, la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava încă se lucrează la simulările cu majorările, după cum a declarat, ieri, managerul Vasile Rîmbu, dar medicii din ATI și din UPU i-am trimis, încă de vineri, o scrisoare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care își exprimă nemulțumirea față de potențialul risc al scăderii veniturilor salariale nete.

Liderul sindicatului Pro Medica din spitalul din Suceava, medicul urgentist Bogdan Bondaru, ne-a declarat că scrisoarea este „un act de solidaritate cu colegii din Spitalul Universitar din București și cu colegii din ATI, care au inițiat-o”. „Nu știm exact ce se va întâmpla, nu știu dacă o să pierdem la veniturile salariale, dar sigur nu câștigăm”, a afirmat dr. Bondaru. Acesta a explicat că, prin modificarea regulamentului de sporuri, sporul de 70% care era aplicat personalului din UPU și ATI ar ajunge în final la circa 7%, dar și acesta variabil, chiar pentru oameni care lucrează în același loc de muncă.

 

Ziua de salariu din aprilie – momentul adevărului

La rândul său, medicul-șef al ATI, dr. Dorin Stănescu, a declarat că deocamdată nu se pune problema ca cei 10 medici anesteziști din secția ATI a Spitalului de Urgență Suceava să nu intre în sala de operații, dar nu acceptă ideea reducerii sporurilor. „Așteptăm să vedem ce spune Ministerul Sănătății și să vedem fluturașul de salariu de pe 15 aprilie. Anestezia-terapia intensivă este cea mai stresantă activitate medicală și cu foarte mare responsabilitate. Nu este normal să nu fie diferență între specialități și asta se face prin sporuri. La noi, la UPU, la pneumologie se acorda acest spor de 70%. În altele, cum ar fi medicina legală, sporul era de 100%. Așteptăm fluturașul de pe 15 aprilie”, a mai spus dr. Stănescu. 

Acordarea sporurilor sub forma unei sume fixe nu este singura nemulțumire pe care o au medicii protestatari. Potrivit doctorului Bondaru, aceștia mai sunt nemulțumiți de obligativitatea prestării a 48 de ore pe săptămână, față de 35, cât prevede Codul muncii, de modul în care se face plata gărzilor și de lipsa unei ierarhii a salarizării raportate la studii. Acest ultim aspect duce la situația ca un infirmier dintr-o secție cu sporuri mari să câștige mai mult decât un medic specialist din secții cu sporuri minimale.

Majorările salariale de la 1 martie a.c., anunțate de Guvern pentru medici, arată că un medic primar, care câştiga 6.010 lei brut, trece la un salariu de bază de 13.338 de lei, iar un medic specialist, de la 4.675 de lei, va primi un salariu de 10.563 de lei. La anatomie patologică şi medicină legală, un medic primar are o creştere salarială de la 9.481 de lei la 16.250 de lei, iar un autopsier debutant, de la 2.600 de lei, trece la un salariu brut de 4.693 de lei. În realitate, aceste majorări salariale includ sporurile pe care le primeau înainte de 1 martie, astfel că suma netă la sfârșitul lunii este la fel, crește nesemnificativ sau chiar scade, acolo unde erau sporuri mai mari. Câștigul real al medicilor este că noul salariu de bază este cel de la care se calculează pensia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Marea majorare” a salariilor medicilor păstrează constante sau reduce veniturile în anumite specialități.
 Vizualizări articol: 2856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Marea majorare” a salariilor medicilor păstrează constante sau reduce veniturile în anumite specialități5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei