Doi tineri din municipiul Suceava, unul în vârstă de 19 ani, iar altul în vârstă de 28 de ani, au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe Suceava în ultimele zile cu stări de rău și de agitație psihomotorie, după ce au consumat etnobotanice.
Primul pacient, tânărul în vârstă de 19 ani, a ajuns la spital vinerea trecută, după ora 23.00. Acesta a declarat că este consumator ocazional de substanțe interzise și a fost transferat pe secția de Psihiatrie, pentru tratament și consult de specialitate.
Al doilea pacient, în vârstă de 28 de ani, a ajuns la UPU Suceava în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 4.00. Acesta era deja luat în evidențe ca un consumator cronic de substanțe interzise și a ajuns și el la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Suceava.
Conform procedurilor, ambilor li s-au recoltat probe toxicologice pentru a se stabili natura substanțelor interzise consumate.
Deși numărul celor care ajung la spital cu intoxicații cu etnobotanice nu este foarte mare, asta nu înseamnă că numărul de consumatori este în scădere, din contră.
Periodic, tineri care consumă droguri, în special etnobotanice, sunt depistați de patrulele de jandarmi sau poliție în locuri publice.
Numai de la începutul acestui an, jandarmii au constatat în flagrant 7 infracțiuni la Legea 143/2000, pentru prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Este vorba de opt tineri prinși cu etnobotanice asupra lor, dintre care trei minori.
Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, ne-a declarat că din cele 7 cazuri, șase au fost depistate în municipiul Suceava și unul la Gura Humorului.
Toate aceste cazuri ajung în cercetare la polițiștii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava.
Tinerii despre care se adună date că au și distribuit etnobotanice, chiar și într-un cerc foarte restrâns, ajung inculpați trimiși în judecată.
Dosarele vizează combaterea produselor etnobotanice (Legea 194/2011), iar infracţiunea pentru care sunt judecaţi inculpaţii este cea de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive.
Principalii vizați sunt însă dealerii mari de etnobotanice, care au ajuns deja la afaceri în adevăratul sens al cuvântului, în care se învârt sume mari de bani. Ultimele acțiuni spectaculoase ale structurilor antidrog au fost împotriva dealerilor de etnobotanice de la Rădăuți. Capii grupării se află în stare de arest preventiv, nefiind încă trimiși în judecată. Ei sunt anchetați pentru trafic de droguri, fiind acuzați că și-au reluat activitatea infracțională deși erau deja sub control judiciar pentru fapte de același gen.