O statistică a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu privire la violenţa intrafamilială arată că pe parcursul anului 2017 în judeţ au fost înregistrate aproape o sută de cazuri de părinţi agresaţi de propriii copii. În cele mai multe cazuri, autorii şi victimele locuiesc în acelaşi imobil, arată analiza poliţiei.
Dintr-un total de 700 de fapte de violenţă în mediul familial, înregistrate anul trecut, cele mai multe sunt agresiunile soţilor sau concubinilor asupra femeilor, după care urmează cele 97 de agresiuni comise de copii asupra părinţilor.
Cele mai multe agresiuni au în prim-plan consumul de alcool, vârstnicii fiind bătuţi de multe ori pentru că nu au vrut să le mai dea bani copiilor pentru procurarea de alcool. Din păcate, anul trecut, s-au înregistrat şi violenţe extreme asupra părinţilor. Cel mai şocant este cazul unui bărbat din Rădăuţi, care şi-a ucis în bătaie mama, acuzând-o că din cauza ei s-a despărţit de soţie. Şi 2018 a adus o faptă la fel de groaznică, un bărbat dându-i foc tatălui său.
Pentru a atrage atenţia cu privire la cazurile de violenţă intrafamilială, poliţiştii suceveni au organizat, în perioada 5-16 martie, activităţi de informare a persoanelor vârstnice cu privire la modalităţile de prevenire a violenţei intrafamiliale şi de promovare a ordinului de protecţie ca instrument juridic util în prevenirea recidivei.
„Poliţiştii au discutat cu persoanele vârstnice, dar şi cu cei cu care locuiesc. Cei mai tineri au fost sfătuiţi să respecte legislaţia, dar şi valorile morale şi sociale”, a declarat comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul poliţiei judeţene.
Cele mai multe ordine de protecţie au fost solicitate şi obţinute de soţii agresate, însă şi părinţii au la îndemâna acelaşi instrument legal de protecţie. Prin aceste ordine de protecţie, judecătorii le interzic agresorilor să se mai apropie de victime, dar şi de casele acestora.
Pe aceeaşi temă, o activitate cu caracter deosebit a fost derulată de poliţiştii de la Vatra Dornei, care s-audeplasat la Căminul de Bătrâni de pe lângă Mănăstirea ”Sfântul Dimitrie”. Aici, au purtat discuţii cu 20 de persoane vârstnice instituţionalizate, majoritatea femei. Femeile şi-au povestit experienţele de viaţă, multe dintre ele negative, legate de copii sau nepoţi, experienţe care le-au făcut să-şi abandoneze casa şi să aleagă căminul de bătrâni.
Poliţiştii le-au oferit tuturor doamnelor ghiocei şi ciocolată, dar şi broşuri cu recomandări preventive şi precizări privind emiterea ordinului de protecţie.