Un incident aviatic major, cu implicarea unei aeronave militare Spartan, la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, va fi tema unei aplicații de amploare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava. Exercițiul va avea loc în data de 22 martie a.c., la aeroport, cu participarea structurilor din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, comitetul local pentru situații de urgență, Poliția de Frontieră, SRI, Poliția Transporturi, personalul aeroportului etc.
Inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, gen. de brigadă Ion Burlui, a declarat, ieri, că prin colaborare cu Statul Major al Forțelor Aeriene, aeronava cu care va fi efectuată aplicația va fi un avion Spartan, iar scenariul de intervenție va fi ”unul complex”. „Este vorba despre un incident aviatic cu victime multiple. Vrem să fie un scenariu cât mai complex pentru că nu ne putem permite să se consume atâtea resurse foarte des, să fie toate tipurile de risc din zona de competență abordate cu maximă responsabilitate, astfel încât oamenii să fie pregătiți. Dacă sunt pregătiți, au încredere în forțele proprii și în capabilitățile pe care le au la dispoziție. La aeroport va veni o aeronavă militară mare, un Spartan, la care a apărut în zbor o defecțiune tehnică. Înăuntru sunt oameni care trebuie evacuați. Vom invita și aeroclubul din Suceava, să avem poate și o a doua situație tactică, poate un accident între cele două aeronave, pe pistă”, a prezentat gen. Burlui câteva dintre elementele exercițiului.
Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele acestei aplicații este „de a realiza o comunicare între structurile participante, pentru că de modul în care vom înțelege să relaționăm, să acționăm și să avem aceleași canale de comunicații deschise vom reuși să venim într-adevăr în sprijinul cetățenilor”.
Menționăm că avionul militar Spartan este unul cu configurație full-option din punct de vedere al sistemelor de supraviețuire în mediu ostil, putând desfășura misiuni de transport personal, containere paletizate sau tehnică de luptă, precum și operațiuni speciale. Este destinat să execute misiuni tactice, în acțiuni de menţinere a păcii şi umanitare asigurând transportul aerian direct în teatrul de operațiuni, ziua şi noaptea.