Acumulările de gheaţă de pe cursurile de apă Bistriţa, Dorna și afluenţii lor nu au dus la situaţii periculoase în judeţul Suceava, iar „vârful riscului” a trecut, după cum a declarat, ieri, șeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui. Acesta a afirmat că a efectuat, miercuri, împreună cu prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, o acţiune de monitorizare a acumulărilor de gheaţă și că singura situaţie „mai sensibilă” a fost la Frasin, pe râul Suha, la podul care face trecerea către satul Doroteia, „unde viitura care s-a format a rupt din mal și risca să ocolească podul prin dreptul culeei din dreapta, ceea ce ar fi izolat satul, ca transport”.
Gen. Burlui a spus că, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), au fost aduse 50 de tone de blocuri de piatră de la Calcarul Pojorâta și zona podului a fost stabilizată.
Potrivit șefului ISU, echipele de intervenţie au mai acţionat cu utilaje locale și de la SGA la Poiana Stampei, pe râurile Dorna și Dornișoara, pe râul Teșna și la confluenţa râurilor Bistriţa și Dorna, pentru a dispersa aglomerări de gheaţă. „Mai sunt zone cu gheaţă pe cursul superior al râului Dornișoara, la Poiana Stampei și pe Bancu, la Coșna, dar nu cred că vor fi probleme”, a mai afirmat gen. Burlui.
Prefectura Suceava a informat, printr-un comunicat de presă, că tot miercuri, printr-o acţiune coordonată de directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi, pe râul Teșna, în comuna Coșna, s-a intervenit cu un buldo-excavator aparţinând comunei Coșna, după ce drumul judeţean 72 D a fost inundat pe o porţiune de 250 metri. Acţiunea s-a desfășurat la 250 m aval de confluenţa râului Teșna cu râul Bancu. “În urma intervenţiei, cursul râului Teșna a fost deblocat de gheţuri, iar apa s-a retras din drum”, se arată în comunicat.