Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a lansat, miercuri, 14 martie, proiectul „Start la antreprenoriat, creştem ocuparea în zona urbană. ANTUR”, proiect cofinanţat din fonduri europene, care vizeazăsprijinirea antreprenoriatului şi îmbunătăţirea competenţelor antreprenoriale la nivel regional.
La conferinţă au participat reprezentanţi ai USV, ai mediului de afaceri, colaboratori implicaţi în proiect, potenţiali beneficiari şi studenţi ai instituţiei.
Manager de proiect este prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al USV, aceasta menţionând că ANTUR are o valoare de aproape două milioane de euro, are o perioadă de implementare de 36 de luni, iar obiectivul său este încurajarea dezvoltării de noi afaceri şi creşterea ocupării în Regiunea de Nord-Est (judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui).
Grupul ţintă va fi format din 300 de persoane care doresc să înfiinţeze o afacere non-agricolă în zona urbană.
Prin intermediul ANTUR se urmăreşte furnizarea de competenţe antreprenoriale pentru 300 de persoane din Regiunea Nord-Est şi, ulterior, selectarea unui număr de 37 de planuri de afaceri realizate de cursanţi în vederea înfiinţării şi funcţionării a 37 de firme cu specific non-agricol în zonele urbane ale regiunii de Nord-Est. Fiecare plan de afacere selectat va fi finanţat cu circa 35.500 de euro.
Gabriela Prelipcean a prezentat obiectivele proiectului, în ordinea lor cronologică, dintre care amintim: creşterea interesului cu privire la oportunităţile antreprenoriale existente la nivelul regiunii; dezvoltarea şi stimularea competenţelor antreprenoriale pentru 300 de beneficiari prin furnizarea de programe de formare profesională, organizarea unui concurs de planuri de afaceri, stagii practice; formarea de abilităţi pentru managementul unei afaceri în cazul a 37 de beneficiari prin programe de mentorat în vederea înfiinţării a 37 de întreprinderi; creşterea ocupării pentru 74 de persoane prin crearea a două locuri de muncă de către fiecare din cele 37 de întreprinderi; susţinerea funcţionării celor 37 de afaceri (monitorizare, suport etc.).
Grupul ţintă de 300 de persoane va fi alcătuit din 120 de persoane din Suceava, 60 din Botoşani şi câte 30 din Iaşi, Bacău, Neamţ şi Vaslui.
„Pe termen lung, proiectul va avea un impact pozitiv atât asupra mediului de afaceri din regiunea de Nord-Est, cât şi asupra balanţei forţei de muncă prin stimularea deschiderii de noi întreprinderi, inclusiv IMM-uri inovatoare, prin relevarea/descoperirea iniţiativei şi dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul membrilor grupului ţintă şi prin creşterea competenţelor antreprenoriale ca urmare a participării la cursurile de formare antreprenorială”, a mai completat managerul de proiect.