În contextul lansării unui nou proiect de încurajare a antreprenoriatului, rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a declarat că de doi, trei ani USV trece printr-o nouă transformare, într-o universitate antreprenorială.
„Strategia universităţii din ultimii ani a fost una de dezvoltare dinamică. Dacă în ultimii zece ani am asistat la trecerea de la o universitate clasică la una humboldtiană, în care activitatea didactică are aceeaşi greutate cu activitatea de cercetare, deci o transformare profundă, acum asistăm la schimbarea în universitate antreprenorială”, a arătat Mihai Dimian.
Acesta a numit componentele care califică USV drept o universitate antreprenorială, numind în primă fază educaţia studenţilor în acest sens, prin introducerea de cursuri de acest gen la toate facultăţile instituţiei, fie obligatorii, fie facultative.
Al doilea argument care atestă transformarea USV într-o universitate antreprenorială este modul în care s-a dezvoltat bugetul instituţiei, majoritatea fondurilor provenind din proiecte, fie că ele sunt de cercetare, de dezvoltare instituţională sau de dezvoltare a resurselor umane.
„Mă aştept ca în acest an să constataţi o creştere substanţială a acestui buget. Pe lângă acest proiect, mai semnăm în aceste zile un alt proiect în care ajutăm firmele existente în zonă să îşi dezvolte producţia, dar bazată pe cercetare. Şase milioane de lei vor fi investiţi în 10 firme din zonă şi care vor colabora cu universitatea în transferul de cunoştinţe şi rezultate obţinute. Universitatea antreprenorială nu doar deschide firme, ci presupune să transfere rezultatele cercetării şi dezvoltării către mediul de afaceri”, a mai semnalat rectorul interimar.
Acesta a mai arătat că, în ultimii doi ani, a constatat o implicare şi în ceea ce priveşte colaborările cu industria şi chiar dacă departamentele de cercetare nu sunt dezvoltate în această zonă a ţării, numărul de proiecte în acest sens a crescut semnificativ.
Dimian a mai amintit şi de proiectele de consorţii în care, împreună cu alte universităţi din ţară, USV încearcă să dezvolte „concepte noi, prototipuri noi”, fiind demarate chiar din această lună trei noi proiecte, în valoare de peste 15 milioane de lei.
„Sunt lucruri care se fac şi care sunt în afara ariei de preocupări la care vă aşteptaţi atunci când vă gândiţi la o universitate. Pentru că nu vorbim despre universitatea antreprenorială, ci facem universitatea antreprenorială”, a conchis Dimian.