Cazurile de scarlatină care s-au înregistrat în acest an în județul Suceava au fost cu forme de boală ușoare și medii, fără probleme deosebite, a declarat, ieri, în conferință de presă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Ea a afirmat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 17 cazuri de scarlatină, cazurile de îmbolnăvire fiind sporadice, izolate. Din cele 17 cazuri de scarlatină raportate, 9 s-au înregistrat în cursul lunii februarie.
În unităţile şcolare unde s-au înregistrat cazuri de scarlatină, inspectorii sanitari au intervenit cu măsuri specifice, cu sprijinul asistenţilor medicali şcolari.
Direcția de Sănătate Publică intervine în focare de boală atunci când se înregistrează mai mult de trei cazuri în aceeași colectivitate.
Scarlatina este o boală eruptivă infecto-contagioasă a copilăriei, produsă de streptococul beta hemolitic de grup A, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Băieții sunt mai des afectați decât fetele, iar frecvența este de 4-5 ori mai mare în mediul urban, față de mediul rural. Boala se caracterizează prin debut brusc, cu febră 39-40 grade Celsius, frisoane, respirație accelerată, alterarea stării generale, vărsături, dureri de gât la înghițit, roșu în gât, erupție tegumentară, modificări caracteristice la nivelul limbii, gâtului și feței. Boala se transmite pe cale respiratorie, direct - prin picăturile de salivă răspândite în atmosferă în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate. Mai rar, se poate transmite și pe cale digestivă.
Această boală a copilăriei evoluează în fiecare an, media în județul Suceava fiind de circa 100 de cazuri pe an școlar.