Posibila exploatare ilegală de arbori de pe masivul Rarău, semnalată luni Gărzii Forestiere Suceava, s-a dovedit a fi o alarmă falsă, în urma verificărilor efectuate nefiind constatate nici un fel de fapte de natură contravențională sau penală.
Buștenii stivuiți la marginea drumului forestier provin de la o exploatare forestieră autorizată, în urma căreia, de pe o suprafață de 10 hectare de pădure, trebuie obținut un volum de 168 metri cubi de masă lemnoasă.
De altfel, efectuarea de lucrări de exploatare forestieră în zonă este și semnalată prin panouri afișate, cu numărul autorizației de exploatare, numele firmei care le efectuează, partida vizată și cantitatea de masă lemnoasă aprobată pentru extragere.
„Este o lucrare silvică de rărire, absolut normală și necesară pentru o bună exploatare a fondurilor forestiere, prin care se extrag o parte din arborii existenți, la anumite distanțe, astfel încât să se creeze condiții pentru ca semințișul să ducă la formarea de arborete tânăr, care să poată crește și să perpetueze pădurea”, a explicat şeful Direcţiei de Control al regimului Silvic, Aurel Dumitriu, care a și trimis echipa de control în zonă, în urma sesizării telefonice primite în cursul zilei de luni.
Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava s-au deplasat luni după-amiază pe Rarău, în zona Izvorul Alb, în urma unei sesizări telefonice și a unor fotografii trimise de un cunoscut activist de mediu din Câmpulung Moldovenesc.
Acesta a văzut mormanele de buşteni de pe marginea drumului în timpul unei plimbări cu ATV-ul, pe Rarău, aşa că a revenit a doua zi cu drona, pentru a avea o vedere mai cuprinzătoare asupra zonei. Numai că de această dată vigilența sa s-a dovedit a fi exacerbată.