Podurile de gheaţă care s-au format pe râurile din zona de munte a judeţului Suceava dau mari bătăi de cap autorităţilor. Încălzirea rapidă din ultimele zile a pus în mişcare sloiurile, care în anumite zone au format aglomerări periculoase.
Pe râul Bistriţa există poduri de gheaţă chiar şi de 1,5 km lungime, în timp ce pe râul Dorna în amonte cu 200 de metri de Staţia Hidrometrică Dorna Candrenilor există o aglomerare de gheţuri pe o lungime de 300 de metri.
O altă problemă a apărut duminică seară, în jurul orei 19.30, când podul de gheaţă de pe râul Dorna, de la Staţia de captare a apei de la Roşu, din oraşul Vatra Dornei, s-a dislocat şi s-a blocat la confluenţa râului Bistriţa cu râul Dorna, formând o aglomerare pe o lungime de 1.300 de metri.
Potrivit reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, aglomerarea nu a blocat scurgerea apei, dar ar fi putut pune în pericol locuinţele şi societăţile aflate pe maluri.
„Pentru a preveni eventualele pagube, SGA Suceava a deplasat în zonă forţe şi mijloace de intervenţie. Luni dimineaţă, pe râul Bistriţa, în aval cu 400 de metri de confluenţa cu râul Dorna, SGA Suceava a intervenit cu două excavatoare pentru îndepărtarea podului de gheaţă existent. În urma intervenţiei, aglomerarea de gheţuri s-a deplasat în aval, albia râului fiind acum liberă”, a precizat Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava.
Pentru a preîntâmpina inundaţiile, în afara utilajelor şi a muncitorilor, la faţa locului au fost aduşi şi 2.000 de saci cu nisip, care au creat baraje suplimentare în zonele de risc.
„Fenomenele de îngheţ pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Bistriţa sunt în permanenţă monitorizate de către personal din cadrul SGA Suceava şi ISU Bucovina al judeţului Suceava.Mulţumim personalului ISU Suceava pentru buna colaborare şi sprijinul acordat pe parcursul desfăşurării evenimentelor”, a completat Daniel Drăgoi.