Săptămâna Educaţiei Juridice a fost marcată miercuri, 7 martie, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava prin organizarea unui eveniment cu tema Norme şi comportamente (prosociale, antisociale), avându-l ca invitat special pe procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Cei 70 de elevi participanţi din cadrul liceului (clasele XI-XII) au asistat la prezentarea unor teme juridice.
Scopul activităţii desfăşurate pe parcursul a două ore a fost conştientizarea elevilor cu privire la modul în care îi poate afecta săvârşirea de fapte penale sau contravenţionale, a arătat prof. Monica Lepcaliuc, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Astfel, s-au purtat discuţii privind aspecte ale sistemului judiciar din România, norme şi comportamente prosociale şi antisociale, răspundere penală, despre traficul şi consumul de droguri, dar şi despre traficul de persoane. Au fost abordate noţiunile de infracţiune, contravenţie, răspundere penală şi contravenţională, autor, complice şi instigator, măsurile educative aplicabile atât minorilor, cât şi majorilor, dar şi modalităţi de prevenire şi recomandări pentru gestionarea stărilor conflictuale.
În urma prezentării teoretice a noţiunilor cu termen juridic, procurorul a venit cu exemple şi cazuri reale întâmplate în România şi, în mod special, în judeţul Suceava. Interesul elevilor a fost mare când au fost prezentate speţe ale unor cazuri reale de infracţiuni, precum acţiunea poliţiştilor sub acoperire din Suceava pentru prinderea lui Jardel şi Cojocel (nume inventate pentru respectarea datelor cu caracter personal) pentru trafic de droguri în parcarea de la Iulius Mall Suceava sau a clanurilor ieşene traficante de persoane. Elevii au adresat numeroase întrebări şi au purtat discuţii deschise cu procurorul Iasinovschi, dezbaterea încheindu-se cu promisiunea revenirii reprezentanţilor justiţiei în unitatea şcolară şi în proiecte ulterioare, a completat prof. Monica Lepcaliuc.