Cu ocazia aniversării a 28 de ani de la înfiinţarea Universităţii “Ştefan cel Mare” şi a 55 de ani de existenţă a instituţiei, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a lansat o serie de publicaţii academice, la realizarea cărora şi-au adus contribuţia profesori şi studenţi ai universităţii sucevene.
Astfel, conf. univ. dr. Luminiţa Elena Turcu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, a prezentat volumul „Romanian Literature as World Literature”, publicat la Editura Boomsbury Academic New York şi apărut în februarie 2018, care se bucură de contribuţia profesorilor universitari Mircea A. Diaconu şi Ovidiu Moraru, în calitate de autori, precum şi a lectorului universitar dr. Nicoleta Loredana Moroşan, în calitate de traducător.
Ultimele numere ale revistelor universitare sucevene „Meridian critic”, „Atelier de traduction” şi „ANADISS” (revistă de analiza discursului), publicate la Editura Universităţii din Suceava, au fost lansate cu această ocazie de redactorii responsabili, conf. univ. dr. Evelina Graur, prof. univ. dr. Albumiţa Muguraş Constantinescu, respectiv prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.
Numărul mare de baze de date internaţionale în care sunt înscrise aceste reviste şi larga lor difuzare în ţară şi străinătate constituie doar două dintre argumentele ce atestă calitatea acestor publicaţii ca rod al muncii de cercetare în domeniul Filologie desfăşurată la Suceava.
Un eveniment în cadrul acestui moment de carte şi reviste academice l-a constituit, fără îndoială, prezentarea de către prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc a volumului colectiv „Bibliografie franco-română” (ediţie bilingvă franco-română) de Georges Bengesco, apărut în colecţia “Intelectuali români de expresie franceză”, la casa Editorială “Demiurg” din Iaşi, în decembrie 2017. Volumul conţine texte în traducerea unor masteranzi de la masteratul internaţional francofon cu diploma dublă “Teoria şi practica traducerii”, Suceava – Chişinău (Emima Andrei, Florentina Andrioaia, Elena Chiţu, Irina Devderea, Andreea Escaru, Liliana Lupaşcu, Mihaela Răileanu, Cristina Runcan, Alexandra Sfichi, Elena Sfichi), sub coordonarea prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc.
Menţionăm că la festivitatea oficială închinată aniversării Universităţii din Suceava a fost prezentă o delegaţie formată din cinci absolvente şi două studente masterande la masteratul menţionat, însoţite de lector univ. dr. Ina Sîtnic, de la Universitatea de Stat din Moldova. Cu acest prilej s-au înmânat diplomele de absolvire emise de Ministerul Educaţiei din România, diplomele din Republica Moldova fiind decernate la deschiderea anului universitar 2017-2018.