În această perioadă, pe mai multe drumuri judeţene importante, cât şi pe străzi din municipii şi oraşe, muncitorii firmelor care au încheiate contracte de întreţinere a drumurilor, cu Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, respectiv cu primăriile, intervin în zonele de asfalt degradate cu mixtură stocabilă, asfaltul la rece cum i se mai spune. Foarte mulţi sunt sucevenii care contestă aceste lucrări, ba mai mult trimit şi sesizări către instituţii ori spre mass-media, reclamând că sume mari de bani sunt risipite de pomană şi sugerând chiar fapte de corupţie. Fără a avea pretenţia că venim cu un adevăr absolut, ce trebuie să se ştie este că această mixtură la rece este singura variantă de intervenţie din această perioadă, când staţiile de asfalt sunt încă închise, iar faptul că lucrările au o garanţie de maxim 3 luni este o realitate asumată chiar prin contracte.
Lucrări de reparaţii pe DJ 208A Suceava-Ipoteşti-Bosanci-Liteni
Un exemplu este DJ 208A Suceava-Ipoteşti-Bosanci-Liteni, pe care s-au început lucrări de reparaţii. Acest drum se prezintă în condiţii foarte proaste după sezonul rece, care a fost marcat puternic de fenomenele de îngheţ-dezgheţ. DJ 208A este un drum problemă de ani şi ani de zile, care a trecut prin nenumărate etape de cârpeală, mai mult sau mai puţin eficientă.
Gropile au devenit omniprezente pe acest drum, circulaţia devenind un coşmar pentru sucevenii care îl tranzitează cu maşinile zilnic.
Specialiştii de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, care administrează drumurile judeţene din judeţ, ne-au explicat că lucrările punctuale de pe DJ 208A, de plombare a gropilor, care se fac acum, sunt realizate cu mixtură stocabilă. Sunt lucrări provizorii, cu garanţie de maximum trei luni, şi reprezintă singura variantă pentru a se putea circula în condiţii cât de cât decente în această perioadă, spun cei de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.
Mixtura rece este o formă specială de mixtură asfaltică destinată efectuării lucrărilor de reparaţii ale covoarelor asfaltice pe timp friguros.Aceste lucrări se fac în aproape orice condiţii meteo.
Mixtura rece poate fi preparată la cald şi păstrată (stocabilă) la rece. Mai este cunoscută şi sub denumirea de "Mixtura Stocabilă" sau ca „Mixtură Asfaltică cu Bitum Fluxat”.
Șoferi nemulţumiţi ne-au sesizat că în această săptămână pe DJ 208A s-au pus plombe inclusiv în gropi pline cu apă. Muncitorii au lucrat într-adevăr şi când apa curgea şiroaie pe carosabil, pe fondul creşterii accentuate a temperaturilor din această săptămână.
Lucrări de acest gen, cu mixtură la rece, au loc în această perioadă pe mai multe drumuri judeţene importante, care nu arată deloc bine după sezonul rece, mai exact după lunile ianuarie şi februarie, cele în care fenomenul de îngheţ-dezgheţ a fost frecvent, iar intervenţiile cu materiale antiderapante au fost de asemenea dese.
Lucrări de acelaşi gen şi în municipiul Suceava
Și în municipiul Suceava, pe numeroase porţiuni ale arterei principale au apărut gropi. Cele mai multe porţiuni stricate sunt pe benzile I de mers, cu precădere în zona canalelor de scurgere. Și în municipiul Suceava se intervine cu asfalt la rece, încă de la mijlocul lunii februarie. În zilele geroase s-a intervenit cu asfalt la rece, sub presiune termică.
„Nu sunt lucrări de o calitate extraordinară, dar necesare în astfel de perioade ale anului, când staţiile de asfalt nu sunt deschise şi nu există alte variante. Sunt intervenţii punctuale, care să rezolve problemele pe termen scurt, acolo unde acestea nu necesită amânare”, a explicat, pentru Monitorul de Suceava, viceprimarul Lucian Harşovschi.
Aceste lucrări de reparaţii continuă şi în această săptămână, mai fiind încă mult de lucru pe străzile Sucevei.