Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, în parteneriat cu Instituția Prefectului, a lansat, ieri, de 8 martie, un program județean de prevenire a violenței domestice, cu accent pe cazurile dese de femei agresate în familie, de soți sau de concubini. Întâlnirea a pus accent pe modul în care se pot apăra femeile de violență, prin solicitarea unui ordin de protecție. O analiză statistică prezentată de polițiști arată că numărul de ordine de protecție solicitate de femei și admise de către instanțele de judecată a crescut de la 43, în anul 2016, la 97, în anul 2017.
La întâlnirea găzduită de Prefectura Suceava a participat și o femeie din Ilișești, care le-a vorbit celor prezenți, polițiști, angajați ai Prefecturii și invitați, despre traumele trăite în familie, dar și despre procedura pe care a urmat-o pentru a obține un ordin de protecție.
Conform actualelor prevederi legale, o femeie agresată de soț poate completa, cu ajutorul polițiștilor, o solicitare de emitere a unui ordin de protecție. Acesta este judecat în regim de urgență de către instanțele de judecată, iar acolo unde este cazul se emit ordine de protecție, prin care agresorii au impuse restricții de a se apropia de victime și de locuințele acestora. Cei care încalcă aceste ordine de protecție încalcă practic o hotărâre judecătorească, astfel că pot fi reținuți sau chiar arestați preventiv. Aceste ordine de protecție le oferă polițiștilor o pârghie importantă pentru a interveni eficient în cazurile de violență în familie.
În cadrul ședinței de ieri au fost analizate și propunerile legislative privind emiterea ordinului de protecţie temporar direct de către poliţist, ceea ce ar asigura o intervenţie mult mai eficientă în situaţiile limită care apar. Aceste ordine temporare ar putea fi emise de către polițiști pe un termen 5 zile, până când judecătorii stabilesc dacă se impune emiterea unui ordin de protecție pe perioadă îndelungată. În acest fel, polițiștii ar putea să intervină mult mai eficient și în cele câteva zile de până la emiterea unei sentințe judecătorești.
Flori pentru doamne, de la polițiști
Pe lângă lansarea acestui program de prevenire a violenței domestice, ieri, de 8 martie, polițiștii au avut și obișnuitele acțiuni dedicate femeii.
Poliţiştii rutieri, cei din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava şi din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Suceava le-au oferit doamnelor şi domnişoarelor aflate în trafic flori, dar şi ghiduri de prevenire a violenţei intrafamiliale.
Acţiunile s-au desfăşurat în zona centrală a municipiului Suceava, dar şi în zona Gării Burdujeni.
Şi poliţiştii din cadrul Serviciului Transporturi Feroviare Suceava au împărţit flori doamnelor aflate pe peronul gării şi în sala de aşteptare, dar şi angajatelor CFR. Cu această ocazie au fost promovate şi recomandări cu privire la siguranţa personală şi patrimonială şi siguranţa pe timpul călătoriei. Activităţi similare au avut loc şi la Aeroportul Internaţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava.