Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 54 (6764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Festivitate

Universitarii suceveni au sărbătorit 28 de ani de când Institutul de Subingineri a devenit Universitatea „Ştefan ce Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ziua de 7 martie este data la care Guvernul României, în anul 1990, a decretat transformarea Institutului de Subingineri în Universitatea „Ștefan cel Mare”, mediul academic sucevean marcând această aniversare printr-o festivitate la care au luat parte profesori, autorităţi locale și judeţene, parteneri din alte centre universitare, studenţi.

Cu acest prilej, rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a prezentat un bilanţ al activităţii instituţiei aferent anului 2017, amintind totodată și de câteva repere de la începuturile universităţii sucevene.

„Sunt 28 de ani de când avem universitate la Suceava și ne apropiem de aproape 55 de ani de învăţământ superior. Aceste lucruri s-au făcut cu ajutorul miilor de cadre didactice și al zecilor de mii de studenţi care s-au perindat în acest campus, care au contribuit la creșterea prestigiului acestei universităţi. Dacă ne vom uita la începutul ei, vom constanta că a început cu excelenţă. Am avut ca rectori doi academicieni de prestigiu ai României - Constantin Ciopraga și Constantin Corduneanu. Universitatea, dezvoltată din 1990, dar pornind de la un campus modern, de la un corp profesoral de excepţie, a fost coordonată de acad. Emanuel Diaconescu și apoi a urmat Adrian Graur”, a punctat Mihai Dimian.

La ceas aniversar, dintre invitaţi au luat cuvântul: Mirela Adomnicăi - prefectul judeţului, Ion Lungu - primarul Sucevei, Gheorghe Niţă - vicepreședintele Consiliului Judeţean, Stepan Melnychuk - rectorul Universităţii „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, Mikhail Manylich - rectorul Universităţii Bucovinene de Stat din Cernăuţi și Marius Diaconu - președintele Agenţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţești din România - ANOSR.

 

Bilanţ 2017

Analizând evoluţia Universităţii din punct de vedere al numărului de studenţi, Dimian a menţionat că în ultimii ani USV a înregistrat o scădere la acest capitol, scădere care însă se înscrie în tendinţa naţională (în anul 2007-2008 erau înregistraţi în universităţile din România, la licenţă, anul I, 900.000 de studenţi, iar în prezent sunt mai puţin de 400.000). Deși la nivel naţional, populaţia universitară continuă să scadă, USV a reușit în ultimul an să înregistreze o creștere a numărului de studenţi.

Cât privește numărul de locuri bugetate, rectorul interimar al USV a subliniat că această regiune merită mai mult, existând o inechitate la nivel naţional în modul în cum sunt distribuite locurile bugetate. Această zonă, deși este cea mai săracă din România, primește și cele mai puţine locuri bugetate raportat la numărul de absolvenţi de liceu care sunt în regiune.

Cu toate acestea, în ultimul an, se remarcă o creștere a numărului de locuri bugetate, ceea ce înseamnă că tot mai mulţi studenţi pot studia în universitatea suceveană fără taxă.

Mihai Dimian a mai subliniat că, în 2017, s-a bifat și o creștere a numărului de studenţi străini (români de pretutindeni) și o dublare a numărului de studenţi moldoveni.

Cel mai probabil numărul acestora ar fi fost și mai mare, însă Universitatea nu poate răspunde tuturor cererilor de cazare ale candidaţilor, mai multe demersuri fiind iniţiate pentru a remedia acest aspect.

Referitor la finanţarea instituţiei, 2017 a adus o creștere a bugetului instituţiei, dar și o scădere a veniturilor din proiecte și fonduri europene.

 

Lider în ceea ce privește numărul de brevete obţinute

O altă temă abordată de Mihai Dimian a fost cea a numărul de brevete de invenţii obţinute în 2017, USV menţinându-se lider naţional în clasamentul întocmit de Oficiul de Stat de Invenţii şi Mărci (OSIM).

OSIM a acordat, în 2017, Universităţii sucevene 18 brevete de invenţie, aproape dublu decât instituţiei poziţionate pe locul al doilea (Universitatea Tehnică din Iași). Rectorul interimar a mai arătat că 2017 a însemnat și trimiterea primelor cereri de brevete pentru brevetare europeană. Privind retrospectiv și analizând o statistică din ultima sută de ani, Dimian a precizat că România se află, în ceea ce privește brevetele de invenţie, la nivelul de după Primul Război Mondial și de după al Doilea Război Mondial.

La finalul bilanţului, Mihai Dimian a subliniat că deși USV se încadrează în media naţională în ceea ce privește calitatea absolvenţilor de liceu admiși, aceștia reușesc să performeze pe parcursul studiilor universitare, prezentând și câteva exemple în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitarii suceveni au sărbătorit 28 de ani de când Institutul de Subingineri a devenit Universitatea „Ştefan ce Mare”.
 Vizualizări articol: 1701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Universitarii suceveni au sărbătorit 28 de ani de când Institutul de Subingineri a devenit Universitatea „Ştefan ce Mare”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei